polisbil på kullerstensgata i Borlänge

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lagmannen Lars-Erik Bergström om den friande morddomen. Foto: Richard Sjödin

Man misstänktes för mord på kvinna i Borlänge – frias i tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Den man som åtalats misstänkt för mordet på en kvinna i Borlänge i mars frias av Falu tingsrätt.

Rättegången mot den man i 55-årsåldern som stått åtalad misstänkt för mord på en kvinna i Borlänge avslutades den 12 augusti. Bara timmar efter att rättegången avslutades släpptes mannen ur häktet, vilken hans advokat menade indikerade en friande dom.

Nu står det också klart att mannen frias, efter att Falu tingsrätt under måndagen meddelat domen.

Mannen greps på plats

Åklagaren och försvaret har haft olika uppfattningar om vad som hände i lägenheten i Borlänge när kvinnan, som var i 40-årsåldern, dog i mars i år.

Hon hittades död i en bostad i centrala Borlänge och den nu friade mannen, som tidigare dömts för flera grova brott, greps på platsen och häktades därefter misstänkt för mord.

Skadorna inte typiska för strypvåld

Åklagaren har hävdat att mannen mördat kvinnan genom att strypa henne och försvarsadvokaten har menat att det varit en olyckshändelse som ledde till kvinnans död.

I domen menar rätten att det inte är ställt utom rimligt tvivel att dödsorsaken haft sin grund i halsgreppet. Kvinnans skador var inte typiska för strypvåld och rättsläkare har inte kunnat utesluta annan dödsorsak. Kvinnan har också, enligt domen, haft så höga halter av alkohol och läkemedel i kroppen att de varit dödliga i sig, även utan eventuellt våld.

Mannen döms till dagsböter för hot mot tjänsteman, efter att han hotat en arrestvakt. Den gärningen har mannen själv erkänt.

”Respekterar beslutet”

I samband med att rättegången avslutades för två veckor sedan kommenterade åklagare Kristina Modig rättens beslut, och sade då:

– Jag hade förväntat mig att tingsrätten skulle gå på min linje, men jag respekterar förstås beslutet att släppa mannen på fri fot.

Försvarsadvokaten Anders Ericson står i solskenet utanför Falu tingsrätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsadvokaten Anders Ericson uttalade sig efter att mannen släpptes direkt efter rättegången avslutats. Foto: SVT / Anders Hansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.