Mathias Björnerud och Jörgen Svedberg sitter på en scen täck av en stor orientalisk matta. Mathias bär en vit skjorta och shorts, Jörgen har en svart t-shirt och en keps. De är placerade mot en tegelvägg med fönster i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Popup-arrangörerna Mathias Björnerud och Jörgen Svedberg får Grand Hotel att leva på fredagskvällen med konsert. Hör mer om hur Faluns livescen mår i klippet. Foto: Anton Ånell/SVT

Dubbla publikframgångar när Faluns livescen laddar om

Uppdaterad
Publicerad

Som i många andra städer har Faluns livescen kämpat i svallvågorna av pandemin. Nu skymtas något av en nytändning – som bland annat märks när två väldigt annorlunda arrangörer väntar stark uppslutning under samma kväll.

Dels är det Grand Hotel som under hösten satsar på musik i popup-format, där allt från elektroniskt fokuserade klubbkoncept till dansbandskvällar ska ta plats på scen. På fredagskvällen drar den nya satsningen igång med en konsert av singer-songwritern Johan Airijoki.

– Vi vill att hela hotellet ska vara levande, och öppna upp för Faluborna. Många tror ju att vi har haft stängt, säger hotellchefen Katrin Strandell.

Större intresse för dödsmetall

Även för musik som ofta brukar beskrivas som ”tyngre” finns ett intresse. Det märks bland annat hos konsertarrangören Klubb Slammer som håller till på Kulturhuset tio14.

– Lite överraskad är jag att det finns så pass många häromkring som gillar tyngre hårdrock och metal. Jag tycker att både Falun och Borlänge har kommit igång med många bra arrangemang, säger Johan Murmester som ligger bakom Klubb Slammer.

Lokalfrågan en utmaning

Vid sidan om Faluns två stora arrangörer Magasinet och Heymakers, som har fasta lokaler, dyker det alltså upp fler popup-arrangörer i Falun. Men utmaningar finns för dessa mindre arrangörer – allra främst när det gäller tillgång till lokaler.

– Lokalfrågan har alltid varit knivig i Falun. Det har ju dykt upp klubbar som av olika skäl sedan har försvunnit från krogarna. Så det har varit svårt att få kontinuitet, säger Falu-Kurirens kulturredaktör Anders K Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.