Två personer går på en snötäckt gångväg mot Älvdalsskolan, medan den högra delen av bilden visar en närbild av en vägg med texten ”Svensk zon” klottrat på.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klottret på skolan och hör tf skolchefen i Älvdalen berätta om slagsmålen har ägt rum under eller utanför skoltid. Foto: Sofie Lind/SVT, Skärmavbild

Efter rasistiska bråken i skolan – föräldrar i Älvdalen håller barnen hemma i protest

Uppdaterad
Publicerad

Flera föräldrar valde på måndagen att hålla sina barn hemma från Älvdalsskolan i en slags protest mot den senaste tidens bråk med rasistiska inslag som har ägt rum bland eleverna.

– Vi kräver en handlingsplan som sätts in direkt, säger en av föräldrarna som SVT har pratat med.

Sen i höstas har det förekommit flera bråk med rasistiska inslag där elever bland annat har filmat och spridit slagsmål på sociala medier.

Ett arbete mellan bland annat skolan, polisen och socialtjänsten har inletts under hösten för att komma åt problemen och arbetsgrupper har tillsatts bland förvaltningschefer.

– Det här är oroväckande och vi ser mycket allvarligt på det här. Rasistiska budskap och bråk får inte förekomma. Vårt mål är att alla ska känna sig trygga i vår kommun, skriver Peter Egardt (S), kommunalråd i Älvdalen, på kommunens hemsida.

”Svensk zon” sprejades på skolan

Enligt medier som uppmärksammat händelserna ska bråken ha blivit färre under hösten. Under söndagskvällen sågs dock flera personer klottra orden ”Svensk zon” på flera ställen vid skolan Älvdalen, bland annat vid entrédörren.

I videoklippet berättar den tillförordnade skolchefen, Torbjörn Martinsson, vad han vet om bråken och om ett extrainsatt föräldrarådsmöte på måndagskvällen.

– Jag vill egentligen inte värdera vissa vårdnadshavares uppmaningar, men jag tror att det är olyckligt om barnen är hemma. Jag tror att de hellre behöver träffas och samverka än att splittras, säger Martinsson till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.