Tvådelad bild på en kvinna med sitt barn i barnvagn och en man som har sin son på armen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kastar fram ärtor” – så tänker föräldrarna kring varierad kost för sina barn. Foto: SVT

Faluföräldrar om barnens mat: ”Svårare att erbjuda variation ju äldre de blir”

Publicerad

En ny undersökning visar att små barn äter för mycket kött och för lite grönsaker. Bland föräldrar i Falun råder det delade meningar om det är lätt eller svårt att få sina barn att äta varierat.

– Jag tycker det är lättare att erbjuda dom mer varierat när de är små, min 2,5 åring är mer skeptisk säger Caroline Johansson.

Livsmedelsverket har i en ny undersökning tittat på hur 1,5-åringar och 4-åringar äter. Många av dem äter mer chark som till exempel korv än vad som är nyttigt.

– Många barn tycker om korv och det är snabb och lättillgänglig mat. Men att ibland byta ut korven mot något annat, som fiskpinnar, kyckling eller falafel är ett jättebra steg, säger Lotta Moraeus, dietist på Livsmedelsverket.

Överskrider rekommendationer för vuxna

Nästan hälften av 1,5 åringar och 65 procent av fyraåringarna mer än 350 gram rött kött och chark per veckan. Det är maxgränsen för vuxna i de nordiska näringsrekommendationerna.

– Hos oss blir det oftast vegetariskt så mitt barn kanske äter för lite kött, funderar Lisa Holmer.

Undersökningen visar också att färre än var tionde fyraåring når upp till kostrådet att äta 400 gram frukt och grönt varje dag.

– Min äldsta son gillar inte grönsaker, han äter mycket pasta, säger Aminata Bah.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.