I en enkät som SVT gjort där 11 av Dalarnas 15 kommuner har svarat så är det bara fem som har minst en logoped anställd.
Borlänge kommun har flest, med fyra stycken, varav två av dem arbetar på Tjärnaskolan.
– Logopeden ska komma alla elever till gagn, inte bara de med språkstörning. Vi kan till exempel förebygga med visuellt stöd i form av bilder och tydliga instruktioner i klassrummet så att alla blir tryggare och lugnare och kan ta till sig information, säger en av skolans logopeder, Åsa Rundström.
Se hur Åsa kan hjälpa eleverna i klippet!
Logopeder blev en ny möjlighet
En av anledningarna till att Tjärnaskolan kunnat anställa två logopeder är att det varit svårt att anställa lärare och specialpedagoger vilket gjorde att skolan började titta på andra lösningar.
– Språk har alltid varit centralt på den här skolan och att anställa logoped som ett möjligt komplement till de kompetenser vi redan har kändes värt att prova, säger rektor Stefan Fredriksson.
Nu har de funnits på skolan i cirka två år.
– De har en oerhörd betydelse för att kunna se och fånga upp elever med språkliga svårigheter. Nu ser vi, vilket vi inte gjorde tidigare, att det finns elever med språkstörningar i stort sett i varje klass, säger Stefan Fredriksson.
Anställda logopeder i dalakommunerna:
Avesta – 2
Borlänge – 4
Falun – 0
Gagnef – 0
Hedemora – 0
Leksand – Ej svar
Ludvika – 0
Malung-Sälen – 0
Mora – 1
Orsa – 1
Rättvik – Ej svar
Smedjebacken – Ej svar
Säter – 0
Vansbro – Ej svar
Älvdalen – 1
Undersökning gjord av SVT.
Fakta: Vad gör en logoped?
En logoped utreder och behandlar patienter med olika sorters svårigheter, främst kopplade till röst och tal.
Det kan handla om stamning, röstproblem, tal- och språksvårigheter hos barn och vuxna, sväljsvårigheter eller läs- och skrivsvårigheter.
Källa: Region Stockholm