Se mer om coronaforskningen som bedrivs i Dalarna Foto: SVT

Flera forskningsprojekt som rör covid-19 pågår i Dalarna

Publicerad

När pandemin kom var det flera forskare som snabbt ställde om från sin ordinarie forskning för att istället ägna sig åt covid-forskning. I Dalarna pågår just nu 15 forskningsprojekt varav några redan visat resultat.

– Man får komma ihåg att forskning annars är planerad men vi har kunnat ställa om och rikta våra krafter mot det här problemet och på så sätt kan vi bidra, säger Björn Äng som är direktör för forskning och högre utbildning i Region Dalarna.

Stor bredd på forskningsprojekten

I Dalarna pågår just nu 15 forskningsprojekt som på olika sätt berör covid-19. De handlar till exempel om smittspridning, behandling och hur information om covid-19 rör de som är funktionsnedsatta.

Coronaviruset i Dalarna

“Följer patienten under en lång tid”

Vissa av projekten har redan preliminära resultat medan andra kommer att ta längre tid.

– Det kan ju handla om att man följer patienten under en lång tid för att se hur resultaten blev. Så man får vara tålmodig och se hur det går för en del projekt, säger Björn Äng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet