Iva-personal i Falun säger upp sig – avdelningschefen: ”Folk orkar inte längre”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att den fjärde vågen av covid-19 varit relativt lindrig så har det utdragna och fortsatta arbetet med covid fått konsekvenser för personalen på intensivvårdsavdelningen.

– Vi börjar se negativa effekter på allvar nu, säger Torbjörn Roos, chef på intensivvårdsavdelningen i Falun.

I april i fjol, när den tredje vågen av coronasmitta var som störst, var drygt 20 personer inlagda på IVA i Dalarna. Sedan den fjärde vågen startade runt jul så har antalet inlagda varit runt fem personer. 

– Vi har inte alls lika många patienter, men hälften av intensivvårdsarbetet har att göra med covid, säger Torbjörn Roos.

Coronaviruset i Dalarna

”Folk orkar inte längre”

Även om belastningen inte är enorm så har den fjärde vågen men också pandemin i allmänhet, nu börjat få konsekvenser.   

– Folk orkar inte längre, de väljer att byta jobb. De konstaterar efter två år av den här arbetssituationen att det inte är värt det att jobba så här, säger Torbjörn Roos.

Patienter skickas till andra regioner

Precis som tidigare skickas patienter till andra regioner för att avlasta personalen. Han beskriver inte situationen som ett jätteproblem men att det ses som en signal som behöver tas på största allvar. 

– Det är möjligt att vi skulle behöva skicka ännu fler för att se till att personalen pallar, så vi får ner extrapassen och kommer ner mot 100 procent arbetstid.  

Så det arbetas mer än 100 procent i dag? 

– O ja, säger Torbjörn Roos. 

Vårdförbundet: ”Mycket övertidstimmar”

Vårdförbundet i Dalarna ser just nu ingen större trend att personal inom regionens hälso- och sjukvård väljer att sluta:  

– Det är några som har slutat men över lag så ser jag ingen ökad tendens till att folk säger upp sig. Samtidigt visar en medlemsenkät som Vårdförbundet har utfört hos våra medlemmar att det är många som överväger att sluta i sitt yrke, säger Marion Vaeggemose, avdelningsordförande i Dalarna. 

Hon poängterar att personalen sliter hårt på många håll.  

– Det är mycket övertidstimmar nu, mer än under första vågen. Det beror på att många inte får gå till jobbet på grund av symtom eller covid. Då blir det att man måste täcka in den frånvaron med annan personal som tar på sig extra pass. Vi har brist på våra yrkeskategorier och arbetsmiljön över lag är otroligt ansträngd, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet