En äldre mans ansikte syns i en läsplatta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ger företagets ägare sin version och förklarar varför han tog smällen för kryptogruvan. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Företagaren om vem som ställde in kryptoservrarna: ”Det är en bra kille”

Publicerad

Vem som placerade 30 kryptoservrar på Avesta lasarett framgår inte i regionens utredning. Nu berättar ägaren till företaget som hyrde lokalerna om varför de tog den ekonomiska smällen.

Inledningsvis ville Region Dalarna ha en miljon kronor i skadestånd för att företaget hade nyttjat lokaler de inte hade tillgång till samt förbrukat el de inte hade betalat för.

I början av 2023 kom kundtjänstföretagets ägare Tommy Sundström och regionen överens om att företaget skulle betala 130 000 kronor.

Kryptomining i Dalarna

– Jag såg det inte som ett skadestånd. Regionens jurister ville att det skulle benämnas så. Jag såg det som att vi betalade ett par månadshyror och flyttade, säger Tommy Sundström.

Ägaren tog smällen för någon annan

Enligt Tommy Sundström hade han ingen kännedom om kryptoservrarna innan den dag då regionen drog ur sladdarna och låste utrymmet.

– Jag har väldigt dålig koll på vad kryptoservrar är för något. Om någon privatperson ställer in egen utrustning på ett företags kontor och den inte gör någon skada är det väl inget större problem?

Varför betalade du skadeståndet om det var någon annans kryptoservrar?

– Det är en bra kille och jag kan egentligen inte tycka att han gjorde något fel heller. Om regionen tycker att det var fel, då tog han ju bort dem. Så det var väl egentligen inget mer med det.

En grafisk bild på en reporter som står framför en byggnad med skylten ”AVESTA LASARETT” synlig. I förgrunden syns flera röda datorservrar, vilket ger en känsla av modern teknik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så gick det till när den dolda kryptogruvan avslöjades på Avesta lasarett – se reportern berätta i videon. Foto: Henrik Kilefors/SVT, Region Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kryptomining i Dalarna

Mer i ämnet