Tvådelad bild på ett par fötter som står på en våg och forskaren Eva Flygare Wallén.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
” Omgivningen belönar gärna med mat” – hör tre faktorer som bidrar till att ohälsan är stor bland personer med intellektuella funktionsnedsättningar – forskaren Eva Flygare Wallén berättar mer Foto: SVT

Forskare om ohälsa bland personer med intellektuell funktionsnedsättning: ”Övervikt och obesitas mycket vanligare”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en större medvetenhet men mer måste göras kring ohälsan för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Det menar forskaren Eva Flygare Wallén som bland annat efterlyser årliga hälsokontroller.

– Ju mer beroende man är av andra desto svårare är det att nå upp till den dagliga rekommendationen av fysisk aktivitet, säger Eva Flygare Wallén, forskare vid Karolinska Institutet och Östersunds kommun.

Övervikt och obesitas är mycket vanligare hos personer med intellektuella funktionsnedsättningar än hos befolkningen i övrigt enligt Flygare Wallén. Forskning visar att den är tre gånger vanligare bland dessa personer. Även konsekvenserna, som till exempel diabetes, är vanligare.

– Man har blivit mer medveten om problemet men mycket mer kan göras för att förbättra hälsan.

Önskar hälsokontroller

Flygare Wallén har i sin forskning bland annat sett att om personer med intellektuella funktionsnedsättningar får möjlighet att vara fysiskt aktiva och ha hälsosamma matvanor så är det väldigt lätt att förbättra deras värden och få positiva hälsoeffekter.

– Problemet är att när forskarna eller resurserna och strukturen försvinner så tappar man dom vanorna.

Flygare Wallén tror att ett steg för att förbättra hälsan hos dessa personer skulle vara att införa årliga hälsokontroller.

– Då kan man fånga upp övervikt tidigt så att det inte utvecklas till exempel diabetes.

Fakta: Vad är obesitas?

  • Övervikt innebär att man väger så mycket att det kan påverka hälsan negativt.
  • Kraftig övervikt kallas för obesitas eller fetma.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.