En person sitter på en stenig plats omgiven av grönska, iklädd en rutig jacka. I den delade bilden till höger syns en gård till en förskola

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa Ivarsbacke berättar om stängningen av hennes barns förskola i Karlbo och kommunen svarar på kritiken. Foto: Johan Lundahl/SVT

Förskolestängningar i flera dalakommuner – Avestaföräldern: ”Jättetråkigt”

Uppdaterad
Publicerad

Färre barn i förskoleålder har lett till stängningar av förskolor på flera håll i Dalarna. I Karlbo i Avesta har upprörda föräldrar protesterat, skickat in medborgarförslag och skapat en namninsamling för att stoppa nedläggningen av förskolan Äventyret.

I majoriteten av Dalarnas kommuner har förskolor eller avdelningar på förskolor lagts ned till följd av mindre antal barn. I några kommuner planeras fler nedläggningar av avdelningar eller hela förskolor framöver, bland annat i Falun och Borlänge. Det visar SVT Dalarnas kartläggning.

Kommunen där antalet barn i förskoleålder minskat mest är Avesta och som en följd av färre barn har tillfälliga förskolemoduler stängts i kommunen. Förskolan Äventyret är en av dessa moduler som under tre år ska fasas ut och läggas ned.

Beslutet upprör

Beslutet att lägga ned förskolan Äventyret har upprört föräldrar till barn som går på förskolan eller stått i kö till den. Föräldrarna har därför skickat in ett medborgarförslag till kommunen och skapat en namninsamling mot nedläggningen.

Hur tillgången på förskoleplatser i Karlbo kommer se ut inom den närmaste tiden är i nuläget oklart men inom kort ska kommunen presentera en utredning som ska svara på det.

Barnantalet kommer minska i hela Dalarna

Enligt SKR förväntas antalet barn i förskoleåldern minska i hela Dalarna under de närmaste 10 åren.

SVT Dalarna har frågat alla kommuner i Dalarna om det finns planer på att lägga ned förskolor i kommunen. I faktarutan nedan ser ni respektive kommuns svar.

Finns det planer på att lägga ned förskolor i kommunen?

Avesta: Vi har reglerat antalet tillfälliga förskolemoduler men inga ytterligare förskolor planeras läggas ned.

Borlänge: Vi har både byggt nya förskolor och sagt upp lokalerna för flera tidigare förskolelokaler, detta kommer att fortsätta framåt.

Falun: Fler förskolor kommer behöva avvecklas.

Gagnef: Hur det blir framöver är för tidigt att svara på i nuläget men vi arbetar aktivt med lokaloptimering och är medvetna om att antalet förskolebarn minskar.

Hedemora: En översyn ska göras under våren 2025 för att se om ytterligare en förskola bör avvecklas.

Leksand: Vi har inget beslutat framåt om varken ihopslagning eller nedläggning.

Ludvika: Som det ser ut just nu så ser vi inte något behov av att lägga ned några avdelningar.

Malung-Sälen: Nej.

Mora: Det finns inte planer på att lägga ned någon förskoleverksamhet men det är inte omöjligt att det kan ändras i framtiden.

Orsa: Inga förskolor planeras att läggas ned.

Rättvik: Nej det finns inga planer på att lägga ner förskolor i kommunen.

Smedjebacken: Nej inte några konkreta planer. Förvaltningen har däremot påbörjat ett arbete kring att titta på hur de låga födelsetalen kan komma att påverka vår organisation framgent.

Säter: Vi planerar inte att lägga ned förskolor på grund av att det nu föds färre barn.

Vansbro: Inte i dagsläget, vissa avdelningar kan komma att stängas, men inte hela förskolor.

Älvdalen: Vi har inga planer att lägga ner någon förskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.