• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Therese Olsson intervjuas utomhus, har svart tröja på sig och svarta glasögon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger instruktörsutbildarens sina bästa råd för att förhindra att andra begår självmord. Foto: Anders Hansson/SVT

Utbildaren inom psykisk hälsa: Så kan du hjälpa personer med självmordstankar

Uppdaterad
Publicerad

Utbildning av instruktörer i första hjälpen till psykisk hälsa (MHFA), syftar till att ge en slags checklista där man kan jobba punkt för punkt för att hjälpa personer som umgås med självmordstankar.

MHFA står för Mental Health First Aid.

Therese Olsson som är en av dem som utbildar instruktörer förklarar:

– Det är ungefär som en motsvarighet till HLR, hjärt-lungräddning, men syftet är att rädda liv genom att ge de människor som behöver det en bättre psykisk hälsa.

”Alla borde gå”

Egentligen tycker hon att alla borde få möjlighet att gå en sådan här utbildning för det är ju inte bara kommun- och regionanställda som kan träffa på människor som mår dåligt och vill ta sitt liv.

– Alla borde få gå en sådan här utbildning. Vem som helst kan träffa någon med psykisk ohälsa, säger Therese Olsson.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Här hittar du telefonnummer du kan vända dig till om du behöver råd, stöd eller någon att prata med.

Vid akut hjälp, ring alltid nödsamtal 112.

För dig över 18 år

Ring 1177 Vårdguiden om psykisk ohälsa: Mer om hur man söker vård och hjälp kan du läsa om här.

Mind – ideell förening mot psykisk ohälsa: Telefon: 90101 alla dagar klockan 06.00-24.00Chatten nås via mind.se dygnet runt.

Jourhavande Medmänniska: Telefonjour alla dagar klockan 21.00-24.00Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst: Telefonstöd, via 112: Alla dagar, klockan 21.00-06.00.Hemsidan hittar du här.

SPES: För dig som är anhörig till någon som har tagit sitt liv. Telefonjour varje kväll mellan klockan 19.00-22.00.Telefon: 08-34 58 73

Till dig som är under 18 år

Barnens rätt i samhället (BRIS): Barnens telefon: Alla dagar klockan 14.00-21.00. Telefon: 116 111Vuxnas telefon – om barn: Alla vardagar klockan 9-12. Telefon: 077-150 50 50Det går också att chatta och mejla via bris.se.

Jourhavande Kompis: Chatta på hemsidan – vardagar klockan 18.00-21.00 och helger klockan 14.00-17.00.

Är du under 18 år kan du dessutom kontakta din närmaste ungdomsmottagning. Du kan även vända dig till skolsköterskan eller elevhälsovården på din skola. Föräldrar kan, om det gäller små barn, kontakta BVC, och om det gäller äldre barn ta kontakt med BUP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.