Kvinna framför skylt med texten Finska PRO Borlänge

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nog har man fått strida” – Lena Voutilainen från Finska PRO i Borlänge berättar vad de vill göra för pengarna. Och kommunen svarar på kritiken. Foto: Marja Andersson/SVT

Halv miljon till Borlänges sverigefinnar brann inne: ”Redovisar bara faktiska kostnader”

Uppdaterad
Publicerad

Förra året använde Borlänge knappt hälften av statsbidraget till kommunens sverigefinska minoritet. Drygt en halv miljon kronor brann inne.

Pengar som Finska PRO i Borlänge tycker skulle ha använts till en finskspråkig avdelning i äldreomsorgen.

– Det är viktigt för oss att hela statsbidraget används varje år, säger Lena Voutilainen ordförande i föreningen.

Borlänge kommun är finskt förvaltningsområde sedan dryg tio år tillbaka. Det innebär att kommunen har ett ansvar att skydda det finska språket och den sverigefinska kulturen. Nästan 10 procent av befolkningen i Borlänge har finskt påbrå, i dagsläget handlar det om cirka 6 000 personer.

Finska förvaltningsområden

Finskt äldreboende kan vara på gång

Förra året fick kommunen 990 000 kronor i statsbidrag, men använde mindre än hälften – 502 015 kronor brann inne. Pengar som den finska PRO-föreningen sett hellre hade gått till finsktalande personal inom äldreomsorgen. Något som nu kan vara på gång.

– Vi har en dialog tillsammans med den finska minoriteten i Borlänge om hur vi ska få till stånd en egen äldrevårdsavdelning under 2024-2025, säger Fredrik Holm, vice kommunchef och ansvarig för det finska förvaltningsområdet i Borlänge kommun.

Att det blev en halv miljon kronor som inte utnyttjades under 2023 menar Holm handlar om att kommunen är noga med att enbart redovisa kostnader som har direkt koppling till det finska förvaltningsområdet.

Satsat på modersmålslärare i skolan

Trots att pengarna inte nått den sverigefinska minoriteten fullt ut upplever Lena Voutilainen att samarbetet med kommunen har förbättrats på senare tid.

– Vi har fått en finsktalande modersmålslärare som åker runt i skolorna och förskolorna. Det fungerar väldigt bra, säger Lena Voutilainen som också är positiv till att kommunen numera har en finsktalande person anställd dit man kan vända sig direkt för att ta del av kommunens service.

Reporter och karta över Sverige. En del av kommuner på kartan är märkta med blå färg för att markera vilka tillhör förvaltningsområdet för finska.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är ett finskt förvaltningsområde och varför har Sverige ett sådant? Reporter förklarar i videon. De blåmärkta områden på kartan hör till finskt förvaltningsområde och några av dem även till förvaltningsområde för samiska och/eller meänkieli. Foto: Tomas Hallstan

Vad innebär det att att vara finsk förvaltningskommun?

Borlänge kommun är finskt förvaltningsområde sedan 1 januari 2013. Det innebär bland annat att kommunen ska erbjuda viss service på finska.

Rätt att kommunicera på finska: Den som önskar det har rätt att använda finska i sina kontakter med kommunen.

Rätt till finskspråkig förskola: Barn har rätt att få förskola helt eller till väsentlig del på finska, oavsett barnets förkunskaper eller om språket talas hemma. Kommunen ska fråga alla vårdnadshavare som söker förskoleplats om de önskar sådan plats. Den ska kunna erbjudas inom fyra månader.

Rätt till finskspråkig äldreomsorg: Äldre har rätt att få äldreomsorg helt eller till en väsentlig del på finska, oavsett den äldres språkkunskaper. Kommunen ska informera de äldre om denna rättighet.

Rätt till inflytande: Borlänge kommun som förvaltningskommun ska också ge minoritetsgruppen inflytande och delaktighet i frågor som berör dem.

Rätt till minoritetsspråk och kulturell identitet: Sverigefinnar har rätt att lära sig och utveckla sitt minoritetsspråk och sin kulturella identitet, och kommunen ska främja detta. Särskilt barns och ungas användande av det finska språket och utvecklandet av en minoritetskulturell identitet ska främjas.

Källa: Borlänge kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finska förvaltningsområden

Mer i ämnet