Två personer står nära varandra i en bar, där den ena håller ett drinkglas. Baren i bakgrunden är välfylld med flaskor och har en detaljerad väggmålning. Området ser ut att ha en avslappnad atmosfär. Skådespelare är männen på bilden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när teatergruppen Solvere iscensätter en händelse från en nattklubbsmiljö, där en kille köper och tar droger. Och hör vad krögaren Robin tycker om att lära sig om droger via den typen av workshops. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Här byter ”knarket” hand – utbildning ska sätta stopp för droger på krogen

Publicerad

Krogar i Dalarna upplever att allt fler gäster använder narkotika, vilket leder till både kriminalitet och våld. Därför utbildas nu personal i något som kallas Krogar mot knark.

– Det är en styrka att vi är så många i Dalarna som får stöd och samverkar för att göra någonting åt det här, säger Robin Olausson, som är vd på Heymakers.

Han är en av de som gått utbildningen tidigare i veckan där de fått lära sig om olika droger samt vad de själva kan göra för att förebygga och motverka droger på krogen.

– Det är inte roligt att uppleva drogpåverkade personer. Men vi har ett väldigt stort ansvar för vi är ju en mötesplats för människor där folk försöker sälja. Men det måste vi sätta stopp för, säger Robin Olausson.

”Viktigt att personalen i den miljön utbildas”

Det är 18 krögare i Falun, Hedemora, Mora, Ludvika och Avesta som tillsammans med polisen och Länsstyrelsen Dalarna kommer arbeta ihop i den regionala samverkan Krogar mot knark – ett grepp som startade i Stockholm i början av 00-talet.

– Det är viktigt att personalen i den miljön utbildas, för med hjälp av dem kan vi upplysa hur det ser ut i samhället, och bli bättre på att upptäcka droger i krogmiljön. Det handlar om att kunna förebygga att inte minst unga har tillgång till narkotika, säger Ulrika Gustafsson Lindberg, brottsförebyggande samordnare i Falu kommun.

Teatergrupp övade med krögarna

SVT Nyheter Dalarna träffade teatergruppen Solvere Utbildning och teater, från Stockholm, som hade workshops med ett 20-tal deltagare i Falun på onsdagen.

De spelade upp olika scener från krogmiljöer, där deltagarna sedan fick analysera problematiken och detaljerna tillsammans.

– Man får en väldig beundran för de som arbetar i den här miljön, vilket mod och engagemang de har att vilja lyfta de här frågorna, och jobba för något bättre, säger Anna-Maj Velander, skådespelerska och pedagog i teatergruppen Solvere.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.