Oksana kom till Borlänge från kriget i Ukraina – nu åker hon tillbaka till Polen

Uppdaterad
Publicerad

Oksana Kravchuk och dottern Margarita, tre år, kom till Sverige och Borlänge från Ukraina för bara tio dagar sedan. Nu åker hon tillbaka till Polen.

– Jag blir ju orolig såklart, jag är rädd att Oksana kommer att bli svart arbetskraft i något land men det är svårt att förklara för en människa i kris, säger Carola Tholander som hjälpt Oksana med boende i Sverige.

Oksana Kravchuk lämnade sin man i östra Ukraina och flydde när kriget bröt ut. Hon kom till Sverige och Borlänge via Polen den 5 mars där Carola Tholander och hennes man Peter öppnade sitt hem för henne och ytterligare en ukrainsk mamma med ett barn.

– Jag är tacksam för allt de här människorna gjorde för mig och min dotter, men jag tror att det blir lättare för mig i Polen, säger Oksana.

Dalarna och kriget i Ukraina

”Vill vara nära mitt hem”

Hennes förhoppning är att hon lättare ska kunna få ett jobb i Polen och att Margarita ska kunna gå på förskola. Samtidigt kommer hon närmare sin man.

– Jag tror att kriget är slut om en eller två månader och då vill jag vara när mitt hem.

Förtydligande: Oksana säger i intervjun med SVT Dalarna att man inte behöver söka asyl i Polen. Det behöver ukrainska flyktingar inte göra i Sverige heller. Den 3 mars aktiverade EU massflyktingdirektivet. Det innebär att personer från Ukraina ska erbjudas ett omedelbart och tidsbegränsat uppehålls-och arbetstillstånd i EU:s medlemsstater.

För att ha rätt till förskola eller skola ska familjen ha sökt asyl eller fått uppehållstillstånd enligt EU:s massflyktsdirektiv hos Migrationsverket. Rätten till förskola gäller på samma villkor som för svenska medborgare.

I klippet: Oksana berättar om de tio dagarna i Sverige och varför hon bestämt sig för att lämna tillflyktsorten.

Massflyktsdirektivet:

Den 3 mars aktiverade EU massflyktingdirektivet. Det innebär att personer från Ukraina ska erbjudas ett omedelbart och tidsbegränsat uppehålls-och arbetstillstånd i EU:s medlemsstater.

Det krävs ingen individuell prövning för att besluta om uppehålls- och arbetstillståndet. De som omfattas av direktivet är personer som kan identifiera sig som medborgare i Ukraina, de som är skyddsbehövande med skyddsstatus i Ukraina eller varaktigt bosatta i Ukraina.

Utifrån bedömningen att antalet personer från Ukraina som söker sig till Sverige kommer att öka arbetar Migrationsverket nu intensivt för att öka boendekapaciteten. På kort sikt ska kapaciteten öka till 5 000 platser, och på några månaders sikt till cirka 28 000 platser.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna och kriget i Ukraina

Mer i ämnet