Oksana Kravchuk lämnade sin man i östra Ukraina och flydde när kriget bröt ut. Hon kom till Sverige och Borlänge via Polen den 5 mars där Carola Tholander och hennes man Peter öppnade sitt hem för henne och ytterligare en ukrainsk mamma med ett barn.
– Jag är tacksam för allt de här människorna gjorde för mig och min dotter, men jag tror att det blir lättare för mig i Polen, säger Oksana.
”Vill vara nära mitt hem”
Hennes förhoppning är att hon lättare ska kunna få ett jobb i Polen och att Margarita ska kunna gå på förskola. Samtidigt kommer hon närmare sin man.
– Jag tror att kriget är slut om en eller två månader och då vill jag vara när mitt hem.
Förtydligande: Oksana säger i intervjun med SVT Dalarna att man inte behöver söka asyl i Polen. Det behöver ukrainska flyktingar inte göra i Sverige heller. Den 3 mars aktiverade EU massflyktingdirektivet. Det innebär att personer från Ukraina ska erbjudas ett omedelbart och tidsbegränsat uppehålls-och arbetstillstånd i EU:s medlemsstater.
För att ha rätt till förskola eller skola ska familjen ha sökt asyl eller fått uppehållstillstånd enligt EU:s massflyktsdirektiv hos Migrationsverket. Rätten till förskola gäller på samma villkor som för svenska medborgare.
I klippet: Oksana berättar om de tio dagarna i Sverige och varför hon bestämt sig för att lämna tillflyktsorten.
Massflyktsdirektivet:
Den 3 mars aktiverade EU massflyktingdirektivet. Det innebär att personer från Ukraina ska erbjudas ett omedelbart och tidsbegränsat uppehålls-och arbetstillstånd i EU:s medlemsstater.
Det krävs ingen individuell prövning för att besluta om uppehålls- och arbetstillståndet. De som omfattas av direktivet är personer som kan identifiera sig som medborgare i Ukraina, de som är skyddsbehövande med skyddsstatus i Ukraina eller varaktigt bosatta i Ukraina.
Utifrån bedömningen att antalet personer från Ukraina som söker sig till Sverige kommer att öka arbetar Migrationsverket nu intensivt för att öka boendekapaciteten. På kort sikt ska kapaciteten öka till 5 000 platser, och på några månaders sikt till cirka 28 000 platser.
Källa: Migrationsverket