Fatumo Osman, docent vid Institutionen för hälsa och välfärd står i en sjukhusmiljö i Högskolan Dalarna. Hon är klädd i en blommig jacka och gestikulerar med en hand. I bakgrunden syns en sjukhussäng med lakan och en del av en vägg med medicinsk information.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill inte komma med pekpinnar, vi vill komma med kunskap” – Fatumo Osman vid Högskolan Dalarna om hur studierna kring rasism inom mödravården ska leda till en mer jämlik mödravård. Foto: Johan Lundahl/SVT

Hon leder studie om rasism i mödravården: ”Kanske inte får den vård du behöver”

Uppdaterad
Publicerad

Högskolan i Dalarna ska i samarbete med Uppsala universitet och King's College London undersöka rasismen inom mödravården.

– Vi kan se att kvinnor från minoritetsgrupper har sämre hälsoutfall än majoritetskvinnor i Sverige, säger Fatumo Osman som leder forskningen i Sverige.

Tidigare studier visar att det förekommer rasism inom vården och att diskrimineringen kan leda till högre sjuklighet och dödlighet för både mödrar och barn.

Den nya studien ska identifiera hur den strukturella rasismen påverkar mödravården i Sverige och England och utveckla antirasistiska verktyg.

– Vi hoppas komma fram till kunskap som ska bidra till jämlik mödravård för alla, säger Fatumo Osman, proprefekt vid Institutionen för hälsa och välfärd.

Samlar in röster från hela landet

Studien bygger på en kvalitativ enkät med kvinnor som blivit utsatta, och även med deras partner som bevittnat att de blivit utsatta för rasism i samband med mödra- eller förlossningsvård i Sverige.  

– Efter enkäten ska vi fördjupa arbetet och intervjua kvinnor som varit med, men även vårdpersonal, säger hon.

Forskningsprojektet har fått fem miljoner kronor i finansiering från Vetenskapsrådet och pågår mellan 2024 och 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.