En grafisk bild på tre vårdanställda med etniska bankgrunder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många som utsätts för rasism inom vården anmäler det inte. Foto: Ida Hallman/SVT

SVT:s kartläggning visar – få anmälningar om rasism i vården: ”Kan finnas ett mörkertal”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Gävleborgs kartläggning av rasismen inom vården i Gävleborg visar på bristande eller obefintliga system för att fånga upp just rasism. När vi begärde ut anmälningar från offentliga källor fanns det bara ett fåtal.

När vi kontaktade två vårdfackförbund i länet med frågan om deras medlemmar upplever rasism på jobbet fick vi de här svaren:

Vårdförbundet: ”Vi för inte statistik över det tyvärr... Sen om det förkommer utan att vi som förbund kontaktas av medlem eller utanför våra medlemsgrupper kan jag inte svara för. Men mycket viktigt ämne...” /Anna Bergström

Rasism inom vården i Gävleborg

Läkarförbundet: ”Tyvärr finns ingen statistik, det är sällan medlemmar faktiskt kontaktar facket pga rasism även om jag förstås hört talas om fall anekdotiskt.”/Ylva Björklund

När vi begär ut avvikelserapporter om rasism hos Region Gävleborg får vi svaret från pressekreteraren Klas Örnklint: ”Det är svårt att söka fram avvikelser efter de kriterier ni efterfrågar...”

Få anmälningar till Patientnämnden

Om Patientnämnden ska få fram anmälningar som handlar om rasism behöver de gå igenom alla ärenden ett efter ett, eftersom rasism eller liknande inte finns som en kategori i systemet. På SVT:s begäran gjorde Patientnämnden detta med ärenden tre år tillbaka samt frisökte på orden rasism, utländsk, diskriminerad och etnicitet. Fem ärenden hittades.

Anmälningsgraden säger inte mycket

Diskrimineringsombudsmannen (DO) använder inte ordet rasism utan pratar istället om diskrimineringsgrunden etniskt ursprung. Där fann man två ärenden sedan 2017 i Gävleborgs län.

– Anmälningsgraden är inte alltid representativ för den faktiska diskrimineringen, säger Clas Lundstedt, presstalesperson för DO.

Har du upplevt eller bevittnat rasism inom vården i Gävleborg, hör gärna av dig till oss på gavleborg@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rasism inom vården i Gävleborg

Mer i ämnet