SVT Gävleborg har i vår granskning av rasismen inom vården pratat med flera personer och samlat in vittnesmål från personer som upplevt eller bevittnat rasism, men ingen av de vi varit i kontakt med har anmält händelsen.
– Vi har den här bilden av Sverige som ett antirasistiskt land där alla är antirasister, och det här skapar en viss rädsla, säger Sarah Hamed, doktorand vid sociologiska institutionen på Uppsala universitet.
Svårt veta vart man ska vända sig
Både i en publicerad forskningsartikel där elva patienter intervjuades och i en pågående kartläggning där 57 vårdanställda har intervjuats, syns ett tydligt mönster av rädsla hos de utsatta.
– När man anmäler rasism finns det i dag ingen kategori för just den sortens anmälningar. Det skapar ett stort mörkertal, säger Sarah Hamed.
”Vågar inte medverka”
SVT Gävleborg har varit i kontakt med flera patienter och vårdanställda som säger att de blivit utsatta för, eller bevittnat rasism. Ingen av de vågar eller orkar medverka i en tv-intervju.
– Mina chefer har tidigare sagt att jag inte ska berätta om det jag bevittnat och försökt tysta mig när jag försökt lyfta rasismen, säger en anonym vårdanställd.
Har du upplevt eller bevittnat rasism inom vården i Gävleborg, hör gärna av dig till oss på gavleborg@svt.se.