– Jag har varit med på flertalet vargjakter sen 2010 och intresset bland jägare har bedarrat sen dess, säger Ingemar Hellström som bland annat är socialdemokratisk politiker i Smedjebacken och jaktledare för Hällsjö södra jaktklubb.
Enligt Ingemar brukar intresset för den första jaktdagen vara ganska stort för att sedan avta.
– Det här är en mer komplicerad jakt än klövviltsjakt så det är de mest inbitna som håller på.
– Under vargjakten får du kanske stå i flera timmar utan att det händer någonting alls i kylan och då är det inte så roligt.
Enorma ytor och mycket letande
Det som skiljer vargjakten mot klövviltsjakt är att vargarna är få och rör sig på enorma ytor vilket gör att jägarna måste leta väldigt mycket innan de ens kan starta jakten, förklarar Ingemar Hellström.
– På ett område på 60 000 hektar i södra Dalarna är det sammanlagt cirka 110 jägare som har anmält att de kommer första dagen.
En annan skillnad mot älgjakten är att under den jagar man på ett område och har passkyttar och hund till hjälp.
– I och med att det handlar om så stora områden vargen rör sig på och varje jaktledare ansvarar för sin del så handlar den här jakten mycket om samordning. Ingen vet ju innan var vargarna kommer att vara den 2 januari när det drar igång.
WWF: ”Varken människor eller djur gynnas”
Jakten väcker reaktioner, bland annat hos Världsnaturfonden, WWF.
– Som läget är nu gynnas varken människor eller djur. Få människor har förtroende för vargförvaltningen och konflikterna är stora. Dödläget behöver brytas. Därför vill WWF att den svenska licensjakten prövas av EU-domstolen, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare på WWF.
Årets vargjakt
Licensjakten 2022 sker i tre revir i Dalarna:
- Gullsjön, ligger norr om Lumsheden utanför Falun och delas med Gävleborgs län
- Haraldsjön och Snösjön som ligger i södra Dalarna och delas av Västmanlands och Örebros län.
I dessa tre revir får sammanlagt 18 vargar skjutas, sex i vardera reviret.