Vår reporter Lisa Linder Lindberg har kartlagt närmare 100 tillbudsrapporter i länet. Ett exempel är en händelse i Vansbro, där personal inte visste om att boende var coronasmittade. Foto: SVT

Inlåst skyddsutrustning och tystnad kring smittade – larmen under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Brist på skyddsutrustning och personal som inte vågar gå in till personer smittade med covid-19. Det framkommer när SVT Nyheter Dalarna granskar de nära 100 tillbudsrapporterna i länets kommuner och regionen under pandemins sju första månader.

Inlåst handsprit och brist på skyddsutrustning under coronakrisen i Dalarna. Det slår personal och anhöriga anonymt larm om. Det visar SVT Nyheter Dalarnas kartläggning av tillbud och avvikelser som kommunerna i Dalarna har rapporterat om under pandemin.

Vi har också gått igenom alla klagomål och anmälningar som kommit in till tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg.

Coronaviruset i Dalarna

Vårdpersonal och anhöriga larmar

Under coronapandemin har anhöriga, vårdpersonal och äldreboende i Dalarna larmat och rapporterat in att bland annat ingen provtagning gjorts av personal eller vårdtagare i början av pandemin så ingen visste vem som var smittad eller inte.

Men anmälningarna handlar också om tystnad – att personal inte fått berätta för anhöriga att vårdtagare blivit smittade med covid-19 eller att smittan fanns på avdelningen.

Kommunernas utredningar

De flesta kommuner i Dalarna har gjort egna utredningar efter avvikelserna.

– Vi fick in smittan på ett av våra äldreboende tidigt kring påsk. Men vi hade redan innan det fått rutiner på plats för hur personalen skulle jobba med skyddsutrustning. Vi lyckades begränsa smittan till en enhet och efter det har vi inte haft någon mer smitta, säger Elisabet Hekkala, socialchef i Vansbro kommun.

Så här gjorde vi kartläggningen

SVT Nyheter Dalarna ville skildra hur de första månaderna av pandemin fungerat i regionen och kommunerna, det positiva men även det som inte fungerat fullt ut.  

Urvalet gjordes genom att vi valde att begränsa oss till att enbart titta på hälso- och sjukvården. Utifrån urvalet begärde vi ut avvikelserapporter från Dalarnas 15 kommuner och regionen från första mars till 25 september i år. Vi valde även att granska alla de klagomål och anmälningar som kommit in till tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg.  

Alla dalakommuner har olika system för hur de bokför de anmälda tillbuden, anmälningarna samt klagomålen. Vi har valt att titta närmare på de som är coronarelaterade. Några enstaka kommuner har inte lämnat ut sina tillbud bland annat med hänsyn till att är för tidskrävande.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet