Schemalagd lunch är bra tycker Muhanad Faisel och Rijan Khalil, som går i åk7 på Kyrkskolan i Ludvika.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När jag tänker på det, är det mycket bättre för oss” – hör vad sjuorna Muhanad Faisel och Rijan Khalil, tycker om den schemalagda lunchen på Kyrkskolan. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Inte längre frivilligt att gå till matsalen för sjuorna på Kyrkskolan i Ludvika

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har det varit frivilligt för eleverna på högstadiet att äta skollunch. Men under höstterminen provar nu sjundeklassarna att ha schemalagd lunch som gör det obligatoriskt att gå ner till matsalen med klasskamrater och lärare.

– En del elever har inte ens ätit frukost när de kommer hit så jag tycker att det är en hälsofråga att eleverna faktiskt äter något på dagarna, säger Emma Risberg, biträdande rektor på Kyrkskolan i Ludvika.

Den schemalagda lunchen infördes vid höstterminens start. Den genomförs på prov för eleverna i årskurs sju terminen ut. Efter att de ätit sin lunch har de en stunds rast innan nästa lektion.

– Pedagogiska luncher har vi haft hela tiden i Sverige men skillnaden är att det nu inte är frivilligt att gå till matsalen utan att man går dit med en vuxen, säger Emma Risberg.

Ska höja betygen

Initiativet med schemalagda luncher kommer från kommunens kostenhet och tanken är att eleverna kan prestera bättre och därmed höja resultaten om de äter mat. Eleven Rijan Khalil ser fler fördelar.

– Nu slösar man inte pengar för att man går och köper annan mat.

Ingår i budgeten

Kökspersonalen märker att det går åt mer mat när eleverna nu måste gå till matsalen. Men det kostar inget extra då det i grunden är budgeterat för att alla elever ska äta på skolan.

– Vi får höra mycket positivt från vårdnadshavare och personal. Vissa elever tycker det är bra medan andra tycker att man tar deras rast ifrån dem, säger Emma Risberg.

Enligt Skolverket är det inte närmare föreskrivit i skollagen om lunchen kan schemaläggas eller inte. Det avgör rektorn som beslutar om schemat och hur lång tid som ska avsättas för olika delar av skoldagen, till exempel lunchtid.

Den schemalagda lunchen på Kyrkskolan kommer att utvärderas under hösten.

I klippet: Hör vad eleverna tycker om att ha schemalagda luncher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.