Jörgen Pihlblad vid Vikarby båtklubb i Rättvik har satt upp pappersräv för att skrämma bort kanadagäss.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förr var det skit överallt, nu är det helt rent” – se hur Jörgen Philblad lyckats få rent på badstranden vid Vikarbyns båtklubb. Foto: Johan Lundahl/SVT

Jörgen i Vikarbyn skrämmer kanadagäss med pappersrävar: ”Vi har vunnit striden, definitivt”

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i Dalarna har problem med att kanadagäss förorenar badvatten och stränder. I Rättvik har man flera kreativa lösningar på hur man ska hålla fåglarna borta.

– En bekant som är jägare hade varit vid Hjälmaren och sett att de satt ut pappersrävar. Så han hjälpte mig att beställa dessa rävar som egentligen är måltavlor, säger Jörgen Pihlblad, före detta ordförande i Vikarby båtklubb.

Stora problem innan rävarna

Vid båtklubbens strand står två stycken rävar sedan två år tillbaka, och enligt Jörgen försvann kanadagässen nästan omedelbart efter de satt ut rävarna.

– Tidigare hade vi väldiga problem här. Folk kunde inte ligga och sola på grässtranden, det var bajs överallt.

Flera dalakommuner säger till SVT att de har problem med kanadagässen som orsakar föroreningar både av stränder och vatten, vilket kan leda till badförbud. Rättviks kommun där Vikarbyn ligger är inget undantag, men har lösningar.

Prövar för första gången drönare

Här arbetar kommunen aktivt med att skrämma bort fåglar. I år har de till exempel första gången tagit hjälp av den lokala modellflygklubben Fenix.

– Vi flyger drönare här över stranden vid Rättviksbryggan nästan varje dag, säger Stefan Brusewitz som är utbildad UAV-pilot.

För att ha möjlighet att flyga så har kommunen ställt två drönare till förfogande för klubben att använda, men Stefan flyger med sin privata drönare.

– Det gäller att komma lågt och nära för att skrämma bort fåglarna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.