man med kålrötter och dahlior i handen som står framför en stor trädgård

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Bruno Pedoux berätta historien bakom Rällsjö Britas Dahlia och hur de lokala kålrötterna dominerade innan potatisen kom till Sverige. Foto: Alfred Olhans/SVT

Klonarkivet i Staberg bevarar Dalarnas växter: ”Ökat intresse för historiska trädgårdar”

Uppdaterad
Publicerad

Britas dahlior från Rällsjöbo tillhör de unika lokala arterna som SLU vill bevara, och trädgården vid Bergsmansgården i Staberg utanför Falun har fått uppdraget att ta hand om dem.

Trädgårdsmästaren Bruno Pedoux berättar att de får 300 kronor om året per art som de förvaltar, just nu har de ungefär 100 olika sådana sorter.

– Det är tänkt att pengen ska täcka kostnaderna för skyltning, förökning, dokumentation och bevarande, förklarar han.

Rikstäckande trädgårdssamarbete

Statens lantbruksuniversitet (SLU) har 32 liknande klonarkiv utspridda över landet, kopplade till den nationella genbanken i skånska Alnarp.

I videoklippet berättar Bruno bland annat om trenden med byggnadsvårdare som vill restaurera hus i till exempel 1800-talsstil, och önskemålet att samtidigt plantera lokala tidsenliga växter i trädgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.