• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Greger Bennström och Jenny Karlsson är arkeologer vid Dalarnas museum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkeologerna Greger Bennström och Jenny Karlsson förklarar när man ska kontakta en arkeolog, och visar runt i Dalarnas museums arkiv vid Tallen i Falun där många kultur- och fornfynd bevaras. Foto: Johan Lundahl/SVT

Lista: Hur vet man när man ska kontakta arkeologen?

Uppdaterad
Publicerad

Det finns fortfarande många oupptäckta fynd i Dalarnas skogar. Det menar arkeologerna vid Dalarnas museum, och för att hitta alla pusselbitar som behövs för att kunna förstå historien om Sverige behöver arkeologerna allmänhetens hjälp.

– De flesta lämningar som är oupptäckta finns ute i skogen, säger Jenny Karlsson, arkeolog vid Dalarnas museum.

Alla lämningar är lika värdefulla och pusselbitar till vår gemensamma historia menar hon. Men det är bara 3 till 4 procent av skogsmarkerna i Dalarna som är inventerade av arkeologer.

Historien om Sverige

Alla kan hitta lämningar

– Det betyder att alla som är i skogen, de som är ute och plockar svamp eller arbetar, kan hitta lämningar. Då vill vi gärna att man kontaktar oss, säger Jenny Karlsson.

Den 5 november sänds första delen av Historien om Sverige. Programserien består av tio delar och bygger på rekonstruktioner av historiska skeenden och personer. Över 300 experter har bidragit till innehållet och 100 av dem medverkar i serien.

Här ser du om ditt fynd är registrerat

Skogens pärlor: Här finns alla kända registrerade forn- och kulturlämningar https://www.skogsstyrelsen.se/skogensparlor

Fornsök: Via Riksantikvarieämbetets Fornsök hittar du alla kultur- och fornlämningar som finns registrerade i Sveriges nationella kulturmiljöregister. https://app.raa.se/open/fornsok/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Historien om Sverige

Mer i ämnet