En grupp unga individer poserar tillsammans inomhus. De två barnen till vänster och höger bär avslappnade kläder, medan personen i mitten har på sig en grå tröja. I bakgrunden syns en ljus lokal med bord och föremål som tyder på en aktivitet eller lek.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man lär sig göra taekwondogrejer” – häng med in på Paradisskolan och se alla aktiviteter för barnen. Foto: Marja Andersson/SVT

Lyckat aktivitetsprojekt på Paradisskolan i Borlänge: ”Halva skolan är med”

Uppdaterad
Publicerad

Fritidsaktiviteter efter skolan – det visade bli ett lyckat koncept på Paradisskolan på Tjärna Ängar i Borlänge. Nu sprids integrationsprojektet till fler skolor.

– Jag är här varje dag. Jag gillar musiken mest, för musiken vi gör tillsammans är jättefin, säger Tabarak Salih.

För drygt två år sedan startade verksamheten Trevligt hus på Paradisskolan i Borlänge. Barnen erbjuds att vara med i olika aktiviteter som till exempel tjejfotboll, pyssel, musik, innebandy, friidrott, kultur och matlagning. Och antalet barn och ungdomar som deltar har ökat snabbt. Nu är det 150-160 barn som är med varje vecka.

”Bygger broar”

Syftet med verksamheten är att stärka barn, ungdomar och deras familjer, genom en meningsfull fritid. Aktiviteterna genomförs av föreningar eller andra aktörer, till exempel Röda korset.

– Vi bygger broar mellan barn och föreningar. Många av de här barnens föräldrar känner inte till föreningslivet och då kan steget vara stort att själv söka information och ta kontakt med en förening, säger Isabella Celebi, som är samordnare för Trevligt hus.

Projektet tas till fler skolor

Nu är tanken att Borlänge kommun ska ta projektet vidare till andra skolor, med början på Gylle skola.

– Anledningen till att Trevligt hus finns är att skapa en meningsfull fritid som gör att man känner en tillhörighet och att man känner rätten och möjligheten att påverka sin vardag, säger Jennie Forsberg, enhetschef vid föreningsenheten, Borlänge Kommun.

Trevligt hus

• Trevligt hus ska bidra till att utjämna ojämlikheter och stärka och stötta deltagande individers egna förmågor. Konceptet Trevligt hus bygger på hög delaktighet från civilsamhället.

• Genom en aktiv samverkan med civilsamhället fungerar Trevligt hus också som en brygga till föreningslivet, och äldre ungdomar ges möjlighet att vara ledare/förebilder.

• Skolans lokaler nyttjas mer effektivt genom att även användas efter skoldagens slut i aktiviteter som ordnas i anslutning till skoldagen. Det ska även finns aktiviteter som riktar sig familjer och vuxna under kvällar, lov och helger.

Källa: Borlänge Kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.