Till vänster syns fyra skådespelare på scen i neonljus med näven i luften under en föreställning av teaterpjäsen ”Stål!”. Till höger Sebastian Karlberg (S) som står på Sveatorget i Borlänge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är ”Stål!” en klichéartad nidbild av Borlängeborna? Hur mycket får politiker lägga sig i kultur som de har makt över? Se scener från pjäsen och hör regionrådet Sebastian Karlberg (S) och Dalateaterns chef Daniel Rylander diskutera. Foto: Dalateatern, Anton Ånell/SVT

”Måste få berätta om sin teaterupplevelse som politiker” – extraföreställningar och kulturdebatt om ”Stål!”

Publicerad

Det har varit stort publikintresse för Dalateaterns pjäs ”Stål!” och två extraföreställlningar har satts in. Det sker efter att pjäsen skapat debatt om hur Borlänge avbildas – och om hur politiker egentligen får uttala sig om kultur.

Pjäsen ”Stål!” skildrar ett Borlänge i förändring i början av 90-talet. Efter att socialdemokratiska regionrådet Sebastian Karlberg såg pjäsen skrev han ett inlägg på Facebook om sin upplevelse. Det är en nidbild av arbetande Borlängebor, som det ofta blir när bruksorter skildras i kulturen, menar han.

– Det är ganska normala människor som bor här, med normala problem och normala dagar. Man kanske kan berätta lite om sådana saker också. Det är inte så jävla deppigt här, säger Sebastian Karlberg.

Teaterns svar: ”Populistiskt”

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Karlberg anklagades i lokalmedier för att bryta mot principen om armlängds avstånd mellan kultur och politiker.

Dalateaterns chef Daniel Rylander gav sig också in i debatten.

– Att på något sätt antyda att det finns en kulturelit som framställer arbetarklassen ensidigt negativt, det tycker jag är ett populistiskt sätt att se på verkligheten och försöka skapa splittring, säger han.

Sebastian Karlberg å andra sidan tror att kulturutövare och kulturjournalister är ängsliga över nya röster i kulturdebatten.

– Det kommer en kråka in i ankdammen, och det tycker man är lite otäckt, säger han.

Teaterchefen Daniel Rylander håller inte med.

– Jag vill verkligen understryka att jag har noll synpunkter på vem som har åsikter om det vi gör här. Det står alla och envar fritt att uttrycka de åsikterna.

SVT:s kulturredaktör Per Andersson i ett kontorslandskap.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alltid såriga debatter”. Sebastian Karlberg har i lokalmedier anklagats för att bryta mot principen om armlängds avstånd – men vad innebär egentligen det? SVT:s Per Andersson förklarar. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.