Enligt inspektören på Brovallen var det 43 gäster i det så kallade “Blå tältet”, och på en annan del av anläggningen i det så kallade “VIP-tältet” fanns 27 gäster den kvällen.
Grönt ljus av inspektören
Inspektören uppger att det generellt inte var problem med trängsel vid serveringsplatserna i tälten och att det enligt honom inte förelåg någon risk för smittspridning.
Inspektören ansåg inte att en polisanmälan behövde upprättas, utan skickade vidare informationen till polismyndigheten som senare inledde en utredning.
Sällskapen hölls åtskilda
Stämningsansökan är riktad mot Masarnas dåvarande ordförande som var ansvarig enligt polistillståndet.
I polisförhör nekar han till brott och säger att sällskapen hölls åtskilda på anläggningen och att klubben hade haft dialog med kommunen inför evenemanget, dock utan att få tydliga ja eller nej svar. Han säger att styrelsen var medveten om att de befann sig i en gråzon, men att de “inte hade talat i termer om att medvetet ta sig förbi gällande regler”
Anna Matsson som för närvarande är Masarnas tf ordförande ger samma bild.
– Vi hörde av oss till kommunen och polisen innan men fick inget tydlig svar. Vi trodde att vi gjorde rätt och har vi gjort fel får vi ta konsekvenserna. Vår intention var aldrig att bryta mot reglerna, säger hon.
Juridiskt oprövad mark
Åklagare i fallet är Kristian Leijon som berättar att det är det enda fallet av den här typen han har handlagt, och det enda fallet han känner till.
– Jag har gjort bedömningen att det är bättre att domstolen får tolka vilka som omfattas av 50-personersrekvisitet som det finns olika syn på, än att jag som åklagare gör den tolkningen, säger han till SVT.
Åklagaren har inte lagt fram något straffyrkande än, men säger att brott mot ordningslagen av den här typen brukar leda till dagsböter vid fällande dom.
ARKIV: Västervik speedway polisanmälda – av polisen (1 september 2020)