City Gross i Falun sålde veckogammalt kött – bytte datum på förpackningar

Uppdaterad
Publicerad

Revben märktes om, blev till grillklubba och fick nytt bäst före-datum. Nötrulle packades om som grytbitar och fick nytt datum. Det är några av upptäckterna som Falu kommun gjorde vid oannonserade inspektioner hos City Gross stormarknad. Liknande brister har också upptäckts i kedjans butiker på andra håll i landet.

De oannonserade besöken gjordes efter att Livsmedelsverket uppmärksammat kommunen om vilseledande märkning på mat i kedjans butiker på andra orter i landet.

Vid två besök som gjordes under april upptäcktes flera felaktigheter i butiken i Falun. Bland annat har kött av olika slag märkts om och fått nya bäst före-datum. Revben har märkts om som grillklubba, och vid kontroll av originalförpackningar konstaterades att bäst före-datumet passerats med en vecka.

– Vi ser allvarligt på det inträffade. Vi är glada att det här uppmärksammats och vi har tyvärr haft bristande rutiner, säger butikschefen i Falun, Peter Jansson.

Han säger också att rutinerna setts över och förbättrats så att detta inte ska kunna hända igen.

Fisk fick längre datum

Vid inspektionen ska det också ha framkommit uppgifter från personal om att man även förlängt bäst före-datumet på fisk. Enligt de uppgifterna ska fisk som regel ha ett bäst före-datum på sex-sju dagar när det kommer till butiken, men att det sedan ändras till nio dagar. Vid inspektionen fanns inga fiskförpackningar kvar att kontrollera.

I klippet: Citygross-chefens egen förklaring till vad som hänt och vad för åtgärder som vidtagits.

Livsmedelsverket om datummärkning

Hur bestäms ett datum för bäst före-dag och sista förbrukningsdag?

Det är producenten av livsmedlet som bestämmer hållbarhetstiden. Oftast finns ingen lag eller rekommendation för hållbarhet. Bedömningen baseras på den erfarenhet som producenten har skaffat sig genom bland annat hållbarhetstester eller de rekommendationer som branschen har kommit fram till i gemensamma branschriktlinjer.

Är det tillåtet att märka om livsmedel med senare bäst före-dag eller sista förbrukningsdag?

Nej. Det är i normalfallet inte tillåtet att ändra på bäst före-dag eller sista förbrukningsdag på en förpackning.

När ska ett livsmedel märkas med bäst före-datum respektive sista förbrukningsdag?

Ett livsmedel som mikrobiologiskt är mycket lättfördärvligt, det vill säga försämras snabbt och efter en kort tid kan innebära omedelbar fara för människors hälsa, ska märkas med sista förbrukningsdag istället för bäst före-dag. Det är när lagringstiden kan bidra till att ett livsmedel kan bli skadligt för hälsan som det skulle kunna märkas med sista förbrukningsdag. Färskt fjäderfäkött omfattas av särskilda regler och ska alltid märkas med sista förbrukningsdag. I övriga fall ska livsmedel märkas med bäst före-datum.

Får en butik bryta en färdigförpackning avsedd för konsument och sälja varan i mindre bitar som packats om i butiken?

Ja, men den får inte märkas med ett senare hållbarhetsdatum än den ursprungliga förpackningen. 

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.