Livesändningar från kommunfullmäktige har diskuterats länge Foto: SVT

Nazipropaganda i Ludvikas fullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har valt att publicera kommunfullmäktige i Ludvika på deras sajt. Men sedan en tid tillbaka lägger man även in nazipropaganda under pauserna.

Diskussionerna om man skall sända kommunfullmäktige har funnits under flera år. Nazisten Pär Öberg som sitter på ett SD-mandat i kommunfullmäktige har motionerat om att man ska sända fullmäktigemötena på webben. Motionen har dock återremitterats flera gånger och inget beslut har tagits. 

– Vi håller på och svarar på ett antal motioner i ett samlat svar i ett ”demokratipaket” innehållande bland annat medborgardialog och kommunikation där webbsändningar i KF ingår. Denna tjänsteskrivelsen är på väg upp för politisk beredning inom snar framtid vet dock inte exakt när, säger Jan Lindström, kommunchef i Ludvika.

Egna sändningar

Men Nordiska motståndsrörelsen sänder sedan en tid tillbaka kommunfullmäktige mötena i Ludvika på sin hemsida och Youtube. Det är inget konstigt i sig men sedan en tid tillbaka så har man börjat med nazipropaganda i sina sändningar.

– Jag blir ledsen och uppgiven att man gör så det visar ju inte vad kommunfullmäktige i Ludvika handlar om säger Maria Strömkvist (S) ordförande kommunstyrelsen i Ludvika.

När SVT Nyheter Dalarna ringer upp Pär Öberg så har han ingen aning om vad som visas i deras sändningar under fikapausen. Han kontaktar den ansvarige för sändningarna som dock inte vill prata med SVT nyheter Dalarna.

Svårt att stoppa

På Ludvika kommun funderar man nu på vad man kan göra åt NMR:s sändningar man har bland annat bett jurister titta på vad man kan göra. Men kommunfullmäktiges ordförande tror det blir svårt att stoppa sändningarna.

– Tyvärr så har vi nog inget lagstöd till det och det är ju fritt att filma på kommunfullmäktige och även om vi börjar filma själva så fortsätter väl dom. Det vi kan göra är ju att att upplysa folk om vilka metoder de använder och att dom faktiskt inte är demokratiska säger Maria Strömkvist (S) ordförande kommunstyrelsen i Ludvika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.