Delad bild med Avestas kommunalråd Blerta Krenzi (S) framför kommunhuset till vänster och en bild på ett klassrum till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Minst tre år tar det” – Så ska tvålärarskapets effekter märkas. Foto: Audrey Erath/SVT

Nu är vallöftet om tvålärarskap i Avesta verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Det stora löftet från Avestas politiker, både från S och M, i valet 2022, för att höja grundskolans låga betyg, var att införa den ovanliga arbetsmodellen tvålärarskap. I Sverige finns det bara på ett dussin skolor; uppskattat bland lärare, men ansett som dyrt. Ett år senare har vallöftet nu rullats ut på tre skolor i Avesta med stora lågstadieklasser.

När valkampanjen 2022 var i full gång var det aldrig frågan om tvålärarskap på lågstadiet skulle införas eller inte, utan snarare om vilket politiskt block som skulle få möjligheten att infria vallöftet. Men när valresultatet i Avesta var ett faktum, där S och C bildade majoritet, var även inflationen ett faktum.

– Vi hade väldigt stora underskott i våra prognoser och då behövde vi stanna upp och se om vi hade möjlighet att genomföra tvålärarskap. För det är ju inte trovärdigt att ena månaden anställa lärare för att månaden efter inte kunna ha dem kvar, säger Blerta Krenzi (S), kommunalråd.

Därför blev satsningen försenad med ett halvår innan politikerna hade fått koll på budgetläget 2024-2026.

Kostnad: 5 miljoner

Nu finns tvålärarskapet på tre skolor i kommunen; Markusskolan, Krylbo skola och Skogsbo skola. Där är lågstadieklasserna stora, mellan 20-28 elever, en miniminivå för att få kunna införa arbetsmodellen.

– Vi börjar med de här tre skolorna, men är beredda att utöka till fler om de har tillräckligt stora klasser för det och om ekonomin tillåter. Näst på tur är i så fall Karlbo skola, säger Mikael Westberg (S), ordförande i bildningsnämnden.

Satsningen – 9 nya lärare – kostar fem miljoner per år, och finansieras med medel från en social fond i tre år. Sedan ska kostnaden införlivas i bildningsnämndens ordinarie budget, som då ska få en ramhöjning.

I klippet: ”Minst tre år tar det” – så ska tvålärarskapets effekter märkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.