Två studenter som skrattar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Då är det lagom att gå hem från krogen – studenterna visar hur sent de vill vara ute på krogen. Foto: Hannes Forssell/SVT

Nu kan krögare i Dalarna få servera alkohol till klockan fyra – så reagerar nattklubbsgästerna

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att krögare i sju dalakommuner kan få ha öppet till klockan 03.00 och servera alkohol – och vid enstaka tillfällen till klockan 04:00.

– Det låter kul. Fyra kan man absolut hålla igång till, säger falubon Johanna Gävstedt.

Det handlar om restauranger och nattklubbar i Falun, Borlänge, Gagnef, Ludvika, Smedjebacken, Säter och Hedemora som från april ska kunna ansöka om att få ha öppet längre än tidigare.

– Vi har märkt ett tryck från krögare att de vill ha öppet längre, och tidigare har det inte varit möjligt med de lokala riktlinjerna. Därför har vi nu reviderat dem, säger Kajsa Henriksson, (S) ordförande för den gemensamma nämnden för alkohol, tobak och receptfria läkemedel (ATL) som står bakom de nya riktlinjerna.

I vissa fall kan det även bli aktuellt att ha öppet till klockan 04.00, men det kan endast ske vid enskilda tillfällen som exempelvis festivaler.

I videon: Då är det lagom att gå hem från krogen – se när studenterna visar hur sent de vill vara ute på krogen.

Ingen självklarhet att få ha öppet

Enligt Henriksson kan det däremot vara kostsamt för många krögare att ha öppet sista timmen, med ökade kostnader för bland annat personal och vakter. Krögarna måste också ansöka om tillståndet, vilket är en process i sig.

– Vid varje enskilt fall fattas beslut med noga överväganden innan de får tillståndet som räcker ett år i taget. Bland annat tar vi hänsyn till var krogen är belägen, om det är lämpligt att ha öppet så sent, om de skött sig tidigare och följer alla regler, säger Henriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.