En värnpliktig kille sitter i en bandvagn klädd i militärkläder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skiljer sig mycket från en bil” – följ med när värnpliktige Anton Gustavsson kör bandvagn i stadstrafik. Foto: Karin Lindh / SVT

Nu rullar Dalregementets bandvagnar ut på Faluns gator: ”Kommer låta mycket”

Publicerad

Den här veckan rullar Dalregementets nya bandvagnsförare ut på Faluns gator för första gången.

– När man kör i trafiken märker man att vi inte kan köra så fort, man blir ju omkörd en hel del, säger värnpliktige Anton Gustavsson.

Mellan vecka 43 och 46 kommer Dalregementets värnpliktiga övningsköra med bandvagnar och lastbilar i Faluns centrum och ytterområden.

– Vi börjar på skjutfältet och sen i tur och ordning landsväg, ytterområden och sen innerstadskörning. Det kom lite klagomål på oljud förra året så vi har lagt om våra körslingor för att undvika att köra allt för nära bostadshus, säger Daniel Vasquez, motorbefäl på Bataljonen, Dalregementet.

Värnplikt

Har minst B-körkort sedan tidigare

Majoriteten av bandvagnsförarna började sin värnplikt efter sommaren och alla har minst ett B-körkort sedan tidigare, men erfarenheten av att köra bandvagn är liten.

– Förarna är nog ganska nervösa skulle jag tro, det brukar vara så, men det brukar släppa så fort man kommer in bakom ratten och börjar köra.

Fler militärer i trafiken väntar

Detta är det tredje året förarutbildningen för bandvagn genomförs i Falun. Dalregementet kommer att fortsätta växa med ännu fler värnpliktiga, vilket kommer att innebära ännu fler bandvagnsförare och bandvagnar i trafiken nästa år, berättar Daniel Vasquez.

– Vi kommer att synas mycket mer framöver och förmodligen både hindra och störa andra. Men det är ju inte det som är vår avsikt. Våra förare måste behärska stadstrafik så jag hoppas på förståelse, säger Daniel Vasquez.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värnplikt

Mer i ämnet