Roine Söderström som är projektägare vid Fortum tittar på fiskevägarna vid Spjutmo kraftstation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på en rundtur vid de nybyggda fiskevägarna vid kraftstationen i Spjutmo. Foto: Johan Lundahl/SVT

Nu simmar fisken förbi kraftstationen i Spjutmo för första gången på 60 år

Uppdaterad
Publicerad

Efter cirka 30 minuter simmade den första fisken, en braxen, in i fiskvägen. Efter två dagar registrerade kameran vid kraftstationen i Spjutmo, mellan Mora och Älvdalen, ett historiskt ögonblick.

Den första öringen på 60 år som vandrade vidare upp i norra delen av Österdaläven.

För sex år sedan utfärdades en dom av Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt som innebar att kraftbolaget Fortum måste uppföra, driva, bibehålla och underhålla fungerande passager för uppströmsvandrade fisk vid  kraftverket i Spjutmo.

I fredags togs den nybyggda vattenvägen i drift.

– Jag är otroligt stolt över det jobb som vi har gjort. Det har varit en kamp emot klockan, säger Roine Söderström, projektägare vid Fortum.

Unika lösningar

Arbetet med att anlägga fiskvägarna har inneburit avancerad sprängning av berg. Även flera innovativa lösningar på hur fiskvattenvägarna ska byggas har uppkommit under projektets gång.

– Vad som är unikt med denna anläggning är bland annat att vi kan tillföra vatten till fiskvägarna utan att använda någon extra energi. Där har vi använt en så kallad mammutpump som utnyttjar vattnets egna energi, säger Roine Söderström.

Kameran vid kontrollstationen fångade den första öringen som passerade Spjutmo kraftstation. Det var över 60 år sedan Siljansöringen kunde nå så långt upp i Österdaläven. Foto: Fortum

Även uppströmsvandringen är speciell. Den är byggd likt ett parkeringsgarage där slitsrännan snirklar sig tre varv för att ta sig upp de 21 meter som höjdskillnaden är.

– Man måste se det här projektet som långsiktigt. Det kommer att ta 10-15 år innan vi kan se riktigt livskraftiga fiskstammar, säger Roine Söderström.

I klipper hör du Roine Söderström berätta om projektet och hur lång tid det tog innan fisken hittade den nya vägen upp längs älven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.