Många anmälningar om blåljussabotage sedan den stränga lagen infördes

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet trädde en ny lag i kraft – blåljussabotage. Den syftar till att skydda poliser, brandmän och ambulanspersonal i tjänst.

Om brottet klassas som grovt kan den som angriper blåljuspersonal dömas till lagens hårdaste straff – livstids fängelse.

– Den stora skillnaden jämfört med tidigare är att de som jobbar i blåljusverksamhet får ett generellt skydd, säger Lars-Erik Bergström, lagman vid Falu tingsrätt. 

Straffen för att ge sig på blåljuspersonal har också skärpts. Samtidigt som den nya lagen infördes höjdes straffet för grovt våld eller hot mot tjänsteman till fängelse i lägst ett, och högst sex år.

Kan ge livstids gängelse

Den som döms för det nya brottet blåljussabotage får som lägst 14 dagars fängelse och som högst fyra år. Om brottet bedöms vara grovt löper straffskalan mellan lägst två och högst 18 år, eller livstid.   

– De allra flesta fall kommer inte att hamna så högt upp. Men det ska bli intressant att se vad domstolarna säger, och framför allt högsta domstolen säger lagmannen Lars-Erik Bergström vid Falu tingsrätt.  

Fram till i fredags hade 23 anmälningar om blåljussabotage upprättats i landet sedan lagen infördes vid årsskiftet.  

I klippet hör du lagmannen Lars-Erik Bergström berätta vilken typ av brott mot blåsljuspersonal som skulle kunna ge livstids fängelse. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.