En man står i en bilhall

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se varför bilhandlaren Janne Larsson tror att den här skrotbilspremien riktar sig till fel målgrupp – och möt en bilägare som absolut inte skulle göra sig av med sin gamla bil för 10 000 kronor. Foto: Anders Hansson / SVT

Nya skrotbilspremien lockar inte fler till elbilsförsäljaren i Mora

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens morot på 10 000 kronor för den som skrotar sin gamla fossilbil och istället köper en elbil har inte skapat någon rusning till bilhandlare i Dalarna.

– Jag förstår inte hur de har tänkt, det är inte den kundkretsen som kommer att köpa elbil, säger Janne Larsson, försäljningschef på Mora Motorcenter som specialiserat sig på laddbara bilar.

Förhoppningen från regeringen är att premien, som infördes den 20 augusti, ska snabba på elektrifieringen inom transportsektorn. De som skrotar sin bil med utsläppsklass Euro 4 eller sämre, kan söka en premie på 10 000 kronor om de samtidigt köper eller leasar en elbil. De flesta bilar som är äldre än 15 år har en sådan utsläppsklass.

Hittills har inte någon kund på Mora Motorcenter velat köpa elbil med motivet att tillgodogöra sig de 10 000 kronorna.

Elbilar i Dalarna

Elbilspremien försvann 2022

Flera bilhandlare som SVT har pratat med gör samma analys – skrotningspremien kommer inte kunna blåsa liv i försäljningen av elbilar till privatpersoner igen.

– Politikerna borde sänka momsen på elbilar istället, säger Janne Larsson.

Så funkar skrotningspremien

Skrotningspremien är på 10 000 kronor och ansökan görs hos Boverket.

Endast privatpersoner kan ansöka om premien, som får nyttjas en gång per sökande.

Kravet för att få premien är att den äldre bilen ersätts med en köpt eller leasad elbil, som kan vara begagnad eller ny.

Elhybrider och laddhybrider omfattas inte av premien.

Den skrotade bilen ska vara klassificerad i utsläppsklass Euro 4 alternativt i äldre utsläppsklass eller motsvarande miljöklass.

Bilen som skrotas får inte vara avställd, utan måste användas. Bilen ska även ha godkänts vid en besiktning efter den 6 juli 2022.

Den sökande ska ha varit registrerad ägare till den skrotade bilen sedan den 6 september 2023.

Både skrotningen av den äldre bilen och införskaffandet av elbilen ska göras under perioden 20 augusti 2024 – 19 augusti 2025.

Elbilen ska ägas eller leasas av den sökande under minst ett år framöver, annars kan återkrav bli aktuellt.

Läs de fullständiga villkoren på Boverkets hemsida.

Källa: Boverket, Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elbilar i Dalarna

Mer i ämnet