Att öka synligheten för lokalt producerade livsmedel i länets mataffärer är ett av delprojekten i Dalarnas regionala livsmedelsstrategi som länsstyrelsen tagit fram.
– Det är en satsning tillsammans med Länsstyrelsen Dalarna där vi är en av två pilotbutiker som är uttagna för att starta igång projektet. Den andra butiken finns i Mora, säger Joakim Jansson, som är vd på Ica Supermarket i Hedemora.
Satsningen ska successivt utökas till fler butiker.
Fyra fokusområden
Under arbetet med att ta fram en ny märkning för lokala livsmedel har branschen och länsstyrelsen också diskuterat varför det är viktigt att ha en livsmedelsproduktion i länet.
– Det handlar om fyra fokusområden, ökade arbetstillfällen, öppna landskap, en levande landsbygd och att stärka vår lokala livsmedelsberedskap som sedan bidrar till livsmedelsberedskapen i Sverige, säger Joakim Jansson.
För att få använda märkningen behöver livsmedlet vara producerat eller förädlat i Dalarna.