• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Till vänster: Tre elever på Klockarskolan står i matkön. Till höger: En skylt där en av dagens rätter presenteras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns alltid något man kan äta” – hör vad skolbarnen tycker om maten och om läraren tycker den nya menyn fått någon effekt. Foto: Hannes Forsell/SVT

Önskade förändring – nu får eleverna på Klockarskolan i Säter tre rätter att välja på

Publicerad

Tre olika maträtter att välja mellan varje dag. Det erbjuds nu eleverna i Säters kommun – efter önskemål från barnen själva.

Det började med ett projekt där en matsedel skulle tas fram för samtliga dalakommuner för att skapa trygghet på lunchen för de med funktionsvariationer som adhd eller autism. Menyn skulle se likadan ut varje vecka så att elever skulle veta vad de skulle få.

– Det kom en rekommendation från BUP att vi skulle göra en femdagars meny som rullade, säger Anders Frodig, som ledde det nu avslutade projektet Offentlig gastronomi.

I Säter infördes menyn och uppskattades av eleverna. Men andra barn reagerade och ville också ha något liknande.

Tre rätter att välja på

En ny matsedel med tre rätter togs fram och serveras nu sedan terminsstarten på Klockarskolan, Enbacka skola och Stora Skedvi skola. Varje dag återkommer vissa rätter, medan de andra två rätterna varieras.

Vad har det här kostat?

– Kostnaden per portion är mindre nu än tidigare, i alla fall på pappret, verkligheten är en annan fråga. Men vi har anpassat matsedeln efter prisförändringar som skett på livsmedel, säger Carina Hjort kostchef i Säters kommun.

Den nya menyn kommer att utvärderas under hösten.

I videon: Följ med till matsalen och hör vad eleverna tycker om förändringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.