Det började med ett projekt där en matsedel skulle tas fram för samtliga dalakommuner för att skapa trygghet på lunchen för de med funktionsvariationer som adhd eller autism. Menyn skulle se likadan ut varje vecka så att elever skulle veta vad de skulle få.
– Det kom en rekommendation från BUP att vi skulle göra en femdagars meny som rullade, säger Anders Frodig, som ledde det nu avslutade projektet Offentlig gastronomi.
I Säter infördes menyn och uppskattades av eleverna. Men andra barn reagerade och ville också ha något liknande.
Tre rätter att välja på
En ny matsedel med tre rätter togs fram och serveras nu sedan terminsstarten på Klockarskolan, Enbacka skola och Stora Skedvi skola. Varje dag återkommer vissa rätter, medan de andra två rätterna varieras.
Vad har det här kostat?
– Kostnaden per portion är mindre nu än tidigare, i alla fall på pappret, verkligheten är en annan fråga. Men vi har anpassat matsedeln efter prisförändringar som skett på livsmedel, säger Carina Hjort kostchef i Säters kommun.
Den nya menyn kommer att utvärderas under hösten.
I videon: Följ med till matsalen och hör vad eleverna tycker om förändringen.