man i glasögon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Märker av oron – hör Fredrik Rücker, smittskyddsläkare om mpox-smittan och situationen i Dalarna. Foto: Niko Ago/SVT

Oro för mpox i Dalarna trots låg risk – så ska den i riskzon agera

Publicerad

Trots låg risk för mpox i Dalarna finns en växande oro bland människor som inte tillhör riskgruppen. Regionens smittskyddsläkare betonar att det inte finns någon anledning till panik och ger råd till dem som faktiskt befinner sig i riskzonen.

Region Dalarnas smittskyddsläkare, Fredrik Rücker, uppmanar allmänheten att hålla sig lugn trots rapporter om första mpox-fallet i Sverige.

Även om oron ökat bland personer som inte befinner sig i riskzonen, finns det ingen anledning att vidta extra åtgärder, enligt honom.

– Om det skulle uppstå ett fall av mpox kan det isoleras och behandlas på infektionskliniken i Falun, säger smittskyddsläkaren.

Riskgruppen omfattar främst personer som reser till drabbade länder i Afrika, framför allt Demokratiska republiken Kongo och vissa angränsande länder. Även män som har sex med män är en utsatt grupp.

För resenärer till dessa områden rekommenderas vaksamhet för symtom i tre veckor efter hemkomsten. Efter denna period är risken att utveckla mpox väldigt liten.

I klippet ovan berättar Fredrik Rücker mer om Dalarnas beredskap för att klara av eventuella mpox-fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.