två bilder i en: en glad kvinna (Emma Lestander) med knäppta händer, och ett dalaskåp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Osannolikt loppisfynd – se blandningen av tårar, överraskning och glädje när berättelsen bakom den gamla möbeln på gården Hasols avslöjas. Foto: Det sitter i väggarna/SVT

Osannolika loppisfyndet i Stora Skedvi – ”Det har hittat tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Oscar Cederlöf och Emma Lestander har renoverat gården Hasols i Stora Skedvi i Säters kommun under flera år. I SVT-programmet Det sitter i väggarna fick de en oväntad överraskning när de sökte historien kring gården.

Tillsammans med antikexperten Rickard Thunér och byggnadsantikvarien Erika Åberg fick Emma Lestander och sambon Oscar Cederlöf en tårfylld resa genom det förflutna i jakten på svar.

– Vi skulle jättegärna vilja veta vem som har byggt huset. Det vore jätteroligt. Och även var gårdsnamnet kommer ifrån, säger Emma Lestander i programmet.

Loppisfyndet hade tidigare tillhört huset

I klippet ovan får du den överraskande berättelsen bakom loppisfyndet som Emma och Oscar gjorde i grannbyn – en möbel från 1746 som även Bo och Lilian Sundström som bodde i huset som barn hade en väldigt speciell relation till. Det visade sig nämligen att den hade stått i exakt samma hus under deras uppväxt.

Se möbeln, hur det kom sig att syskonen lämnade ifrån sig den, och känslorna när den dök upp igen: ”Det är minnen som kommer fram!”

Se hela programmet om gården i Stora Skedvi här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.