Vattenfallet är ett populärt besöksmål och där linan över ravinen upptäcktes av personal på lördagsmorgonen. Foto: Sofie Lind/SVT, Robin Pollack/länsstyrelsen Dalarna

Polisanmäler linvandring över ravinen vid Njupeskär i Fulufjället

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen fäste några en lina och gick sedan över ravinen vid Njupeskärs vattenfall i Fulufjällets nationalpark.

– Jag tycker det är obehagligt med tanke på att det kan rasa sten på våra besökare som är nedanför, säger Sofia Tiger, föreståndare vid naturum på Fulufjället.

Det var på lördagsmorgonen som personal upptäckte linan och där personer senare under dagen gick på den över ravinen vid vattenfallet. Nationalparken bad personerna att ta ner repet men som vägrade, berättar Sofia Tiger.

Med linan spänd över ravinen såg föreståndaren stora risker med tilltaget, speciellt då det finns risk för lösa stenar. Just nu är det dessutom många turister i området och där det är populärt att gå nära vattenfallet, som är ett av de högsta i Sverige.

Kommer polisanmäla

Det är förbjudet att bland annat klättra i berget vid vattenfallet eller fästa saker i det – i det här fallet hade linan lagts över stenar och kring träd vid ravinen, vilket gör att inget brott tekniskt sett inte begåtts och inget kunde göras åt linvandringen.

Trots det kommer nationalparken vidta åtgärder.

– Vi kommer polisanmälan händelsen. Vi har samlat in material i form av foton och annan dokumentation, säger Sofia Tiger och hänvisar till att en annan nationalpark gjort samma vid en liknande händelse.

Finns risk att linvandring förbjuds

Att gå på lina vid kända platser förekommer. Vid ett annat tillfälle har tillstånd givits för att gå mellan Lapporten i Abisko, men det är oklart om det råder något samband mellan den händelsen och den som skett i Njupeskär.

Utöver polisanmälan, kan det bli så att ni kommer förbjuda linvandring i nationalparken?

– Man brukar se över föreskrifterna i nationalparker med jämna mellanrum och det börjar kanske bli dags att se över saker inför framtiden nu, säger Sofia Tiger, föreståndare vid naturum på Fulufjället.

Bild tagen ovanifrån fallet där en lina syns rakt över ravinen vid Njupeskärs vattenfall. I nuläget är inget brott begånget även om föreståndare vid naturum vid Fulufjället ser risk att stenar skulle kunna falla ner på besökare vid vattenfallet vid försök att gå över linan. Foto: Robin Pollack/länsstyrelsen Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.