En polis står framför ett rosa polishus i Idre

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Får inte vara så fyrkantigt” – polisen Lena Nilsson i Idre har velat ta itu med samarbetsfrågan vid landsgränsen de senaste 25 åren – hör vad som kan bli bättre. Foto: Sofie Lind/SVT

Polisen i Idre: Samarbete med norsk polis kan stoppa brott

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Idre ser positivt på den norska regeringens förslag på att norsk och svensk polis ska kunna samverka i högre grad längs landsgränsen. Lokalt har polisen i Idre jobbat för ett samarbete under lång tid.

Vilken lagstiftning som ska ses över, eller vad som kan komma att förändras är i nuläget oklart. Men polisen vid landsgränsen i Idre önskar mindre byråkrati, något som skulle innebära bättre möjligheter att stoppa och utreda brott.

– Jag tror det skulle underlätta väldigt mycket, det är väldigt svårt idag, säger Lena Nilsson som arbetar som polis i Idre, ungefär fyra mil från den norska gränsen.

Nyöppnat polishus också nyckel i samarbetet

Ett exempel på bekymmer som Lena Nilsson vill se en lösning på, och som SVT tidigare rapporterat om, är de olika lagstiftningarna om hur svensk och norsk polis får bära vapen i respektive grannland.

Oavsett hur regeringen svarar på det norska förslaget hoppas polisen i Idre på ett tätare samarbete över gränsen – något man jobbat för i 25 år, enligt Lena Nilsson.

Nu ser man en ny möjlighet i och med att polisstationen i Engerdal på andra sidan norska gränsen nyligen öppnats igen efter att ha varit stängd i flera år.

– Vi har tagit kontakt med dem för möte, för där tror jag att det är viktigt att vi känner varandra personligen, säger Lena Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.