Folktandvården har redan ett gott samarbete med Portugal eftersom deras 5-åriga tandläkarutbildning är likvärdig den svenska. I och med avtalet ska nu även svenska professorer kunna föreläsa i Portugal.
Tandläkarstudenterna kan i sin tur kunna komma till Sverige för att göra sitt examensarbete, men de kommer även att erbjudas möjligheter till forskning i Sverige. Genom detta hoppas Folktandvården att de portugisiska tandläkarna ska bli så pass intresserade av Sverige att de ska stanna kvar och jobba här.
– Det blir en win-win-situation. De kan lära sig om vårt förebyggande arbete inom tandvården och för oss är det en möjlighet att marknadsföra sig som ett bra arbetsgivarland, säger Karin Gunnars Hellgren som är tandvårdschef vid Folktandvården Dalarna.
Svårt i glesbygdsområden
Portugal och Sverige har ungefär samma folkmängd, men i Portugal utbildas det dubbelt så många tandläkare per år, cirka 600 stycken. Där går många färdigutbildade tandläkare ut i arbetslöshet och då blir det ett alternativ att vända sig utomlands.
– Hade vi inte rekryterat utomlands, så hade vi inte kunnat uppfylla vårt uppdrag, varken till barn eller vuxna, förklarar Karin Gunnars Hellgren.
Varför har Sverige inte klarat av att utbilda egna tandläkare?
– Det är svårt att svara på. Vi måste få en debatt i Sverige om hur vi ska få tandvården att bli jämlik. Just nu kan vi kan inte erbjuda tandvård i glesbygdsområden, för tandläkarna som finns i Sverige räcker inte till idag.
I videoklippet berättar tandvårdschefen om hur samarbetet mellan länderna ska fungera i praktiken.