Coronakrisen kan innebära en ökad efterfrågan på natur- och kulturupplevelser i Dalarna tror Susanna Heldt Cassel, Högskolan Dalarna. Foto: Privat

Professorn: Besöksnäringen blir inte den densamma igen

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset har drabbat besöksnäringen hårt. För turismföretagen kan krisen innebära helt nya spelregler i framtiden, både när det gäller människors resande och hur attraktiva man är som arbetsgivare.

– Corona har jättestora effekter på besöksnäringen. På kort sikt handlar problemet om att inga besökare kommer. På lång sikt kan det påverka människors sätt att resa, säger Susanna Heldt Cassel, professor i kulturgeografi och centrumledare för CeTLeR, centrum för besöksnäringsforskning, Högskolan Dalarna.

Det är troligt att vi kommer att förändra vårt resande efter krisen.

Coronaviruset i Dalarna

– Människor börjar reflektera över vad som är nödvändigt resande och vad värdet är av att resa är i en sådan här kris och jag tror att många kommer att koppla det till klimatet. Det i sin tur kan minska antalet utländska turister eller kanske öka antalet besökare som väljer att semestra på hemmaplan.

Svårare att rekrytera

En annan konsekvens är att det kommer att bli mer fokus på arbetsmarknaden i näringen, tror Susanna Heldt Cassel. Det handlar till stor del om unga personer och de som annars har svårt att få fäste på arbetsmarknaden som nu kommer att få svårare att få jobb. Och frågan är om man ens vill ha de här jobben i framtiden.

– Det här sätter fingret på hur sårbar och instabil branschen är som tvingas göra sig av med anställda efter bara några veckors konjunkturssvängning, besöksnäringen kommer att ha svårare att rekrytera i framtiden, säger Susanna Heldt Cassel.

Uppvärdera anställda

Ett råd till branschen från Susanna Heldt Cassel är att framöver jobba mer med att värdera sina anställda och dess kompetens och visa att man är en attraktiv arbetsgivare.

Och när det gäller att möta resenärernas omvärdering av vad som är en god semester så är det enligt Susanna Heldt Cassel nu tillfälle att börja tänka strategiskt.

– Den här tiden ger sidoeffekten att man nu kanske har mer tid att reflektera över vad som egentligen är hållbart och hur man kan möta efterfrågan av det på sikt. En kris kan leda till innovationer.

Dalarna lockar

Hur ser då  förutsättningarna ut för hållbart turistande för ett turistlän som Dalarna?

– Dalarna är ett av de län som har stora fördelar där. Länet är attraktivt med sitt utbud av natur och kultur och ligger nära storstadsområden. Det är enklare för storstadsbon att ta bilen till Dalarna än till Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet