En man står framför en mörk trävägg och gestikulerar med händerna. Texten ”+ 124 kr” är tydligt synlig i mitten av bilden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur mycket mer kommer den som tjänar 35 600, vilket är svenskarnas medianlön, få betala efter skattehöjningen? Och hur mycket spelar det roll var i länet du bor? SVT:s reporter Anton Ånell reder ut. Foto: Johan Lundahl/SVT

Region Dalarna höjer skatten – så påverkas du

Uppdaterad
Publicerad

Ansvarsfull åtgärd eller dålig politik – åsikterna om Region Dalarnas skattehöjning går isär. Klart står att alla som bor i Dalarna får en regional skattehöjning nästa år. Men vad innebär det här för dig och din plånbok? SVT:s reporter reder ut.

Med skattehöjningen hamnar Region Dalarna på en sjätteplats av landets regioner när det kommer till skattenivån. Tidigare har Dalarna legat på 10:e plats.

Oppositionspartiet moderaterna kallar skattehöjningen för dålig politik.

– Skattehöjningen och de höjda patientavgifterna kommer drabba äldre och sköra värst, ofta de med minst marginaler, säger Ulf Berg (M).

Men den styrande majoriteten försvarar beslutet utifrån en krisande ekonomi.

– Vi ser att ekonomin ser mörkare ut än vad vi befarade för två år sen. Vi tror att de flesta i Dalarna är beredda att betala lite mer i skatt när man vet att pengarna går till sjukvården, säger Elin Norén (S), regionstyrelsens ordförande.

I videon: Så påverkas du när regionen höjer skatten.

Total kommunal skattesats i kommunerna från 2025

Älvdalen: 34,77 procent

Malung-Sälen: 34,55 procent

Smedjebacken: 34,44 procent

Borlänge: 34,40 procent

Mora: 34,32 procent

Säter: 34,31 procent

Orsa: 34,30 procent

Vansbro: 34,28 procent

Gagnef: 34,27 procent

Hedemora: 34,15 procent

Ludvika: 34,05 procent

Falun: 34,05 procent

Avesta: 33,95 procent

Leksand: 33,80 procent

Rättvik: 33,80 procent

Uträkningarna är gjorda utifrån 2024 års totala kommunala skattesatser plus höjningen av regionskatten. Den totala kommunala skattesatsen består av skattesats för kommuner och regioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.