Bemanning, utbildning och extrasatsningar – så beroende är förlossningsvården i Dalarna av statliga bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Den statliga så kallade förlossningssatsningen har sedan 2015 bidragit med cirka 160 miljoner kronor till Region Dalarna. Bidragen har bland annat använts för att utbilda nya barnmorskor. Utan bidragen riskerar vårdkvaliteten att bli sämre tror Agneta Romin, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Dalarna.

– Den har varit oerhört viktig för att få till en bemanning med tillräckligt många barnmorskor, säger Agneta Romin om förlossningssatsningen.

Regeringen beslutade 2015 om en satsning på förlossningsvård och kvinnors hälsa. Syftet var bland annat att bidra till likvärdig vård på alla håll i landet. Hittills har runt 5,5 miljarder delats ut till regionerna. 

Vården – Val 2022

I Region Dalarna finansieras upp till åtta tjänster med pengar från satsningen, som sedan 2015 har förlängts med jämna mellanrum. Nuvarande satsning kommer att pågå 2022 ut.  

Om pengarna skulle försvinna, vad skulle hända med tjänsterna då? 

– Då får jag föra en diskussion med regionen och se vilken annan vård vi ska avstå för att vi ska ha den här kvaliteten i förlossningsvården, säger Agneta Romin.

Miljarder oredovisade

Skillnaden är stor när man tittar på hur pengarna redovisats. Av de 5,5 miljarder som staten delat ut till regionerna saknas redovisning för drygt två miljarder kronor. Region Dalarna har tagit emot runt 160 miljoner i bidrag sedan starten. Här saknas redovisning för hur 10 av de miljonerna använts.  

– Jag sköter mycket av redovisningen helt själv för att veta var pengarna går, men min tid är ganska begränsad och därför kan det vara så att jag inte kunnat räkna på varje öre i varje del. Men i det stora hela vet jag att allt har gått till kvinnosjukvården, säger verksamhetschef Agneta Romin. 

Regeringens satsning på förlossningsvården och kvinnors hälsa

  • Regeringen startade 2015 en satsning på att stärka förlossningsvården och kvinnors hälsa i övrigt.
  • Området förstärktes med 200 miljoner kronor under 2015 och därefter med 400 miljoner kronor årligen under perioden 2016–2019.
  • I vårändringspropositionen 2017 tillfördes en tillfällig förstärkning med 500 miljoner kronor som betalades ut 2017 och 2018.
  • Genom budgetpropositionen 2018 förstärktes och förlängdes satsningen med en miljard årligen t.o.m. 2022 samt utökades till att omfatta neonatalvården.

Källa: regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet