Enligt Socialstyrelsens senaste kartläggning från 2017 är omkring 700 personer hemlösa i Dalarna. 68 av dem befinner sig i så kallad akut hemlöshet som innebär att man blivit hänvisad till härbärge, jourboende, skyddade boenden eller liknande.
Fler hemlösa i Borlänge
Det handlar alltså om människor som sover i offentliga lokaler, utomhus, trappuppgångar, tält eller motsvarande, enligt socialstyrelsens definition av hemlöshetssituationer.
– Vi har ungefär 25-30 stycken hemlösa som kommer hit, sedan har vi mellan fem och tio uteliggare, berättar Annika Väfors som är vice föreståndare på Riastugan i Borlänge.
Utöver Riastugan i Borlänge finns det en i Ludvika, och en i Falun – som har något färre gäster än den i Borlänge.
– De vi vet om är ungefär sju stycken som kommit hit under hösten, det handlar om uteliggare. Sedan har vi ett antal till som inte har ett eget boende, men bor på andra sätt, säger Ulf Linde, föreståndare vid Riastugan i Falun.
”Lever i misär”
Att leva som hemlös eller på gatan är ett hårt liv, speciellt nu på vintern när kylan kommer.
– De som ligger ute lever i misär, det är en kamp dygnet runt att hitta ett ställe där de får lite värme, så de inte fryser ihjäl på nätterna, säger Annika Väfors.
Värsta tiden är jul
Julen är den sämsta tiden för de hemlösa, enligt Annika Väfors. Starta klippet ovan för att höra Annika berätta varför och vad deras arbete betyder för de hemlösa.
Missa inte: Här kan du se hela dokumentärserien ”36 dagar på gatan”