Kurator Håkan Wiklund står i ett klassrum

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kuratorns tre tips om hur man kan samtala med sina barn om krigsvarningarna – ”Viktigt att bekräfta barns känslor” Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Så pratar du med barn om krig – Svärdsjöskolans kurator: ”Tala inte om det du tror ska hända”

Uppdaterad
Publicerad

Uppmaningar om att förbereda sig för krig väcker tankar hos många. Inte minst bland barn. Så hur ska man egentligen bemöta olika funderingar?

Kurator Håkan Wiklund i Svärdsjö ger sina tips på hur du bäst pratar med barn om det som sker just nu.

Svenskarna ska förbereda sig för krig. Den uppmaningen kom både överbefälhavare och regeringsföreträdare med under konferensen Folk och försvar i Sälen. Uttalandet har väckt stor uppmärksamhet och skapat många reaktioner.

När jullovet nu är slut förväntar sig skolpersonal att frågor kring detta även kan dyka upp i skolan.

– Vi är förberedda på att vi kan behöva prata om det och lägga tid på att reda ut vad som faktiskt sagts, säger Håkan Wiklund som arbetar som kurator på Svärdsjöskolan i Svärdsjö, Faluns kommun.

Kan väcka olika reaktioner

Han säger att det är viktigt att bekräfta barns känslor.

– Här på skolan förklarar vi att man kan reagera på olika sätt, någon kan vara lugn medan någon annan gråter. Det är viktigt att hjälpa barnen att inse att alla reaktioner är okej.

Skilj på olika typer av oro

Håkan skiljer på faktisk oro och falsk oro. Den faktiska oron handlar om vad som faktiskt sägs eller händer just nu. Den falska oron är tankar och känslor. ”Tänk om det här eller det här händer?”

– Håll dig till vad som händer just nu, inte vad man tror ska hända. Behöver vi stänga in oss hemma? Eller handlar det om att vi ska ha en vattendunk hemma?

Ska man alls prata om krig med sina barn och hur gör man det i så fall – se fler tips om hur du kan prata med barn och unga i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.