• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Att hyra en lägenhet i andra hand kan vara en lösning för den med bostadsbekymmer, men innebär också risker. Foto: Christine Olsson, TT

Lägenhetsbedragarna som cirkulerar på nätet – polisen i Dalarna tipsar

Uppdaterad
Publicerad

Just nu råder det bostadsbrist på flera orter i landet, enligt polisen i Dalarna. Något som lätt kan utnyttjas av bedragare. Nu varnar och tipsar polisen om lägenhetsbedragarna och hur du lättast kan skydda dig från att bli drabbad och lurad på pengar.

Den bostadsbrist som råder på många orter utnyttjas av bedragare. Bedrägerier som är kopplade till lägenhetsuthyrning pågår året runt, och kan se ut på olika sätt menar polisen.

Ett vanligt tillvägagångssätt är att en lägenhet annonseras ut via en sajt på internet. Ofta har lägenheten en attraktiv adress och en rimlig hyra. Bedragarna kräver vanligen flera månadshyror i förskott eller i deposition – något att se upp med enligt polisen i Dalarna.

Skapar falska annonser

Genom falska annonser, som enligt polisen är ett ett vanligt sätt för bedragarna, når de privatpersoner som är på jakt efter bostad. Polisen i Dalarna berättar att det finns många exempel på fall, där bedragare har kopierat bostadsrättsannonser och gjort om dem till andrahandsannonser.

En lägenhetsinnehavare måste ha tillstånd från fastighetsägaren för att hyra ut sin bostad i anda hand. Det gäller för både hyresrätter och bostadsrätter.

Förskottsbetalning – en varning

Att vilja ha förskottsbetalning innan uthyraren träffat dig till exempel, tyder på bedrägeri menar polisen. Vem vill hyra ut åt någon man inte träffat? Särskilt om det råder bostadsbrist.

Polisens bästa tips på hur du skyddar dig:

  • Kontrollera med fastighetsägaren att personen verkligen äger lägenheten och har tillstånd för att hyra i andra hand.
  • Var försiktig när uthyraren skickat e-post med länkar till den påstådda fastighetsägaren. Bedragaren kan ha skapat en falsk hemsida med telefonnummer som har gått till en kumpan.
  • Kontrollera att annonsörens uppgivna namn och sök själv fram telefonnumret. Är det samma uppgifter som i annonsen? Ring upp och kontrollera uppgifterna.
  • Kräv legitimation på uthyraren och ett hyreskontrakt.
  • Betala aldrig i förskott. Be om att få se lägenheten först och se till att kontrakt är påskrivet.
  • Var vaksam om uthyraren befinner sig utomlands eller inte kan träffas och ändå kräver förskott.
  • Betala inte pengar via anonyma betalningstjänster.
  • Ta gärna med en vän eller anhörig när en lägenhet visas. Fyra ögon kan lättare genomskåda ett bedrägeri.

LÄS MER: Bedrägerier ökar kraftigt i Dalarna

LÄS MER: Linnea mötte sopkaos i nyrenoverade lägenheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.