Tre internationella studenter blir intervjuade.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Högskolan Dalarna lockar studenter från över 50 länder. Hör varför studenter från Kirgizistan, Ghana, och Italien valde att söka sig hit. Foto: Johan Lindgren/ SVT

Så tycker utlandsstudenterna om Dalarna och högskolan

Uppdaterad
Publicerad

200 internationella studenter från nästan 50 olika länder i världen samlades på Högskolan Dalarna i dag.

– Jag hörde om Dalarnas magnifika landskap, säger Nicola Frascati, från Italien.

– Vi har framför allt studenter från Frankrike och Italien. Det vi sett som är väldigt spännande är att vi de senaste åren har fått fler studenter som kommer från länder i Afrika och Asien, säger Michael Oppenheimer, utvecklingsledare för internationella studentrekryteringar på högskolan i Dalarna.

Långsam ökning efter pandemin

Vanligtvis utbildar sig ungefär 500 nya internationella studenter vid högskolan Dalarna varje termin och av dem är ungefär 300 på plats. Resterande tar del av kunskapen via lärosätets nätbaserade kurser.

Antalet utlandsstudenter som kommer till Högskolan Dalarna skiftar från år till år.

– Det har varit en långsam ökning igen efter pandemin och det har börjat ta fart i år, säger Michael Oppenheimer.

”Försöker sprida min entusiasm”

Internationella studenter kommer till Dalarna för att antingen plugga kurser i en termin eller två, eller för att ta sin masterexamen.

– Det är för att det finns utbildningar som vi är välkända för. Till exempel har vi unika utbildningar inom solenergi, reproduktiv hälsa, turism och ekonomi.

Ser ni om studenterna stannar kvar i Dalarna efter utbildningen?

– Vi hoppas att studenter älskar Dalarna så mycket att de stannar kvar. Jag är själv från USA och flyttade till Dalarna för 12 år sedan och det har varit det bästa jag någonsin gjort. Jag försöker sprida min entusiasm till dem, säger Michael Oppenheimer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.