Jeanette Vestling vittnar om stor åtgång på läkemedel som mehövs för att söva patienter. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Så vårdas patienter på intensivvårdsavdelningen

Uppdaterad
Publicerad

Vården på intensivvårdsavdelning är tekniktung och personalkrävande. Läkare vittnar också om en vård som kan kantas av mardrömmar och som ofta leder till lång rehabilitering.

De som är så sjuka så att de behöver intensivvård behöver ofta sövas ner, vilket kan få följdverkningar, bland annat i form av mardrömmar.

– Det är ett problem som är väl känt inom intensivvården, säger läkaren Jeanette Vestling.

Coronaviruset i Dalarna

Hon säger att problemen är extra aktuella vid vård av patienter som är sjuka i covid-19.

– De behöver sådan kraftig hjälp med andningen, de behöver vara djupt sövda så vi ger väldigt mycket mediciner som påverkar hjärnan, säger Jeanette Vestling.

Jeanette Vestling vittnar om stor åtgång på läkemedel som mehövs för att söva patienter. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Lång rehab

Förutom läkemedel för att söva patienter används även muskelavslappnande läkemedel för att kroppen ska kunna ta emot hjälp med andningen. Kombinationen av att ligga nedsövd och få muskelavslappnande medel gör att musklerna förtvinar, och de som tillfrisknar har oftast en fortsatt sjukhusvistelse framför sig som kan bli lång.

– På en vanlig vårdavdelning först, men det är även många som behöver rehabiliteringshjälp för att komma tillbaka till sitt vanliga liv, säger Jeanette Vestling.

Även om det omplacerats personal för att kunna täcka behovet av intensivvård så finns inte tillräckligt många för att kunna vårda patienter på enkelrum. Patienterna på intensivvårdsavdelningen SVT besöker vårdas i rum där det kan ligga upp till fyra patienter i varje sal.

– Det är alltid personal hos dem, det är ingen patient här som är själv någon gång, säger Jeanette Vestling, läkare på intensivvårdsavdelningen i Falun.

I klippet kan du följa med när Malin Häggström, sjuksköterska på IVA, berättar hur det går till när man som patient kommer in på intensivvårdsavdelningen med symptom för covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet